Mai mulți profesori din Buzău nu și-au primit salariile. Ce spun inspectorii școlari

Ultima actualizare: 28-10-2019 17:39

Peste 40 de unități de învățământ din Buzău nu au avut bani pentru salariile profesorilor în luna octombrie.

S-a ajuns într-o astfel de situație din cauza numărului mic de copii care învață în aceste școli, pentru că finanțarea se face parțial și pe numărul de elevi. Pentru a nu rămâne cu salariile neplătite, unii directori au luat bani din bugetul altor școli care aveau sume în plus în buget.

În județul Buzău, 41 de școli au rămas fără bani de salarii luna aceasta.

Cele mai multe sunt din mediul rural, dar există și câteva unități de învățământ din oraș. Una dintre școli este liceul "Grigore Moisil", unde mulți profesorii primesc salarii mai mari, pentru că au toate gradele profesionale. În plus, aici învață și foarte mulți elevi.

Adriana Voicu, director liceul Grigore Moisil: „Există acea finanțare per elev, care nu este suficientă în condițiile în care sunt un număr foarte mare de profesori cu grad, majoritatea sunt cu grad unu, dar sunt și în prag de pensie, deci salariile sunt măricele, plus un număr apreciat destul de mare de profesori cu gradații de merit."

Pentru ca salariile profesorilor să fie plătite la timp, directorii care au epuizat bugetul alocat pentru anul acesta au fost nevoiți să ia bani de la alte școli, care aveau un excedent bugetar. Sindicaliștii spun însă că aceste școli pot ajunge și ele luna viitoare în situația de a rămâne fără bani.

Ion Dobre, lider ȘIP Buzău: „În acest moment, avem 41 de unități școlare care au avut probleme cu salariile. În luna următoare când va veni data de plată a salariilor, cu siguranță acest număr se va dubla. Banii nu ajung, întrucât finanțarea care se face acum pe legea 1, finanțarea per capita nu asigură suficiente fonduri școlilor pentru plata integrală a drepturilor salariale."

Inspectoratul Școlar spune că profesorii sunt plătiți în funcție de numărul de elevi și că sunt școli în județ cu mai puțin de 30 de elevi, iar bugetul acestor școli este mic.

Daniela Palcău, inspector școlar general adjunct, ISJ Buzău: „Neajungerea fondurilor pentru plata salariilor se întâmplă în general sau în special acolo unde unitățile de învățământ au efective mici de elevi. Se știe că la nivelul județului Buzău avem școli izolate sau cu efective scăzute de elevi, unde aceștia au dreptul la educație și pentru care se fac eforturi."

Acum, dascălii din școlile cu bugete mici așteaptă să vadă dacă luna viitoare își pot primi salariile la timp și prin ce modalitate se va face acest lucru.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO