Perchezitii DNA la apartamentul ministrului Borbely. Si-ar fi vandut influenta pentru 20.000 de €

Ultima actualizare: 24-10-2012 19:07

Procurorii DNA fac o perchezitie, miercuri dimineata, intr-un imobil care ar apartine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, in dosarul in care se fac cercetari privind un presupus trafic de influenta.

Procurorii cerceteaza atribuirea unor contracte de lucrari ale ANAR catre o firma din Negresti Oas. Perchezitia are loc intr-un imobil situat pe Calea Victoriei.

Potrivit DNA, ministrul mediului, Laszlo Borbely, ar fi beneficiat de serviciile unei firme, care s-a ocupat de amenajarea unei locuinte, in valoare de 20.000 €. In schimb, ministrul si-ar fi folosit influenta pentru atribuirea unor contracte de lucrari firmei respective. Firma este din Negresti Oas, iar contractele care au fost atribuite sunt de la Administratia Nationala "Apele Romane".

Firma pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, in schimbul unor lucrari la un apartament, Lescaci Com SRL a primit in ultimii patru ani 37 de lucrari publice, 34 dintre ele de la "Apele Romane", in valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 in timpul mandatului demnitarului. Conform site-urilor de licitatii, firma Lescaci Com SRL, apartinand omului de afaceri satmarean Ion Ciocan, a primit, din 2007, 34 de contracte de lucrari publice de la directiile din subordinea Administratiei Nationale "Apele Romane" si alte trei de la complexurile energetice Rovinari si Craiova si de la Consiliul Local Zlatna. Dintre cele 34 de contracte de la subunitatile ANAR, 18 au fost castigate de firma in timpul mandatului lui Borbely la Ministerul Mediului si Padurilor.

Valoarea totala a contractelor publice castigate de firma din 2007 pana in prezent este de 298.938.544 de lei si 2.307.078 de euro. Cele mai multe licitatii castigate de firma din Negresti Oas au fost organizate de Directia de Apa Somes-Tisa, noua la numar. Directiile de ape Prut-Barlad, Jiu si Siret au declarat castigatoare firma lui Ciocan in cate cinci lictatii. Compania a mai castigat contracte si de la directiile de ape Olt, Banat sau Dobrogea-Litoral, ultimele pentru reabilitarea falezelor, conform aceleiasi surse.

Procurorii anticoruptie oradeni au inceput deja urmarirea penala in acest dosar impotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrarilor, SC Lescaci Com SRL din Negresti Oas, pe nume Ioan Ciocan. De asemenea, mai este urmari penal si consilierul personal al ministrului Borbely, Szepessy Szabolcs. Acesta ar fi intermediat intre omul de afaceri si ministru, potrivit datelor comunicate Mediafax de catre DNA.

Ioan Ciocan este invinuit pentru cumparare de influenta, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

"In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala «Apele Romane», institutie aflata in coordonarea acestui minister, cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie", informeaza Directia Nationala Anticoruptie.

Deocamdata, ministrul Laszlo Borbely nu a putut fi contactat, el aflandu-se in Polonia, la Sopot, unde participa la Consiliul Informal de Mediu, ale carui lucrari se desfasoara in perioada 10-12 iulie.

Conform declaratiei de avere, ministrul Mediului nu detine in proprietate vreun apartament. Surse judiciare sustin ca ar fi vorba de un apartament aflat in proprietatea soacrei ministrului Mediului. Aceleasi surse afirma ca luni au avut loc perchezitii legate de acest dosar, inclusiv la Ministerul Mediului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO