Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, este urmarit penal pentru conflict de interese

Ultima actualizare: 16-03-2013 06:55

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, este urmarit penal pentru conflict de interese, intrucat si-a angajat sotia la cabinetul parlamentar.

Astfel, solutia de neincepere a umaririi penale dispusa initial a fost infirmata de prim-adjunctul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de deputatul Mate Andras Levente, pentru conflict de interese, a anuntat miercuri Ministerul Public, intr-un comunicat de presa.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, la data de 16 martie 2010, la propunerea deputatului Mate Andras Levente, sotia sa a fost angajata de catre Camera Deputatilor, prin contract individual de munca pentru perioada 16 martie 2010 - sfarsitul mandatului de deputat, contract care a fost avizat chiar de catre acesta.

In baza acestui contractul de munca, sotia deputatului Mate Andras Levente a incasat, in perioada martie 2010 - ianuarie 2011, suma totala de 5.508 lei.

In aceasta cauza s-a dispus prin ordonanta, de catre prim-adjunctul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, infirmarea solutiei de neincepere a urmaririi penale dispusa initial, a precizat sursa citata.

In septembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a cerut Parchetului instantei supreme sa cerceteze un posibil conflict de interese in cazul deputatului UDMR Mate Andras Levente, in conditiile in care acesta si-a angajat sotia la cabinetul parlamentar de circumscriptie.

Mate Andras Levente a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, arata ANI, in 19 septembrie 2011.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective, preciza ANI.

Potrivit Legii 161/2003, prin conflict de interese se intelege "situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".

Conform dispozitiilor din Codul Penal, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Mate: Am fost citat la Parchetul General in vechiul dosar de conflict de interese, nu e nimic nou

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, unde fusese citat in dosarul de conflict de interese deschis intrucat si-a angajat sotia la cabinetul parlamentar, el ducand anchetatorilor documente si precizand ca nu s-a pus in miscare actiunea penala.

Mate Andras a declarat, miercuri, ca faptul ca a fost citat la Parchetul General nu este o noutate si ca in acest caz nu s-a pus in miscare actiunea penala.

"Am fost citat, miercuri, si m-am prezentat la Parchetul General in dosarul vechi din 2011, in care am fost cercetat pentru conflict de interese, la sesizarea ANI, si am dus niste documente. Nu este vorba despre nimic nou. Procurorii mai au ceva de cercetat in acest dosar si au cerut probe noi, iar pentru aceasta a fost nevoie de infirmarea solutiei de neincepere a urmarii penale. Dar nu s-a pus in miscare actiunea penala", a spus Mate.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO