Legumele cu care românii au înlocuit carnea. "Renunţăm la mâncare grăsimoasă"

×
Codul embed a fost copiat

România este pe locul șapte în Europa în ceea ce privește producția de leguminoase.

Vorbim de năut, linte sau mazăre, alimente care încep să fie comandate tot mai des pentru că restaurantele au introdus în meniuri și preparate vegetariene ceva mai îndrăznețe.

Daniela Cășuneanu este proprietara unui bistro în Timișoara.

Lintea, fasolea, mazărea și nautul nu lipsesc din meniul localului ei, iar clienții le cer zilnic în preparatele pe care le comandă.

Daniela Cășuneanu, proprietar restaurant: „Își doresc ceva mai sofisticat, renunță încet, încet la carne și am observat că trendul este spre cei mai sendentatari, care nu au timp să facă mișcare. Se orientează ca măcar alimentația să fie în direcția sănătoasă”

Citește și
mancare
Ce mănâncă, de fapt, românii. Statisticile oficiale sunt șocante
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Tendința este prezentă și în alte locuri, cum ar fi la Constanța.

Marius Mimler, bucătar: „Lumea în ziua de azi caută mai mult mâncarea vegană, trecem puțin de la bacon-ul crispy și tot ce înseamnă grăsime la humus, linte, supă cremă de linte. Clientul caută acum să treacă de la varianta de mâncare grăsimoasă care a fost după sărbători și trece la varianta de mâncare mai sănătoasă.”

Că tot mai mulți români se îndreaptă către aceste preparate, se vede și în producțiile de legumininoase ale fermierilor.

Dacă acum patru ani raportau 100.000 de tone - acum au ajuns la peste 260.000. România este, potrivit Eurostat, în primele zece țări în Europa în ceea ce privește producția de leguminoase.

Apetitul românilor pentru linte, năut sau lupin se vede și la raft.

Valentina Moise, proprietar magazin: „A crescut consumul și de linte și de năut, lumea le cunoaște deja, vin întreabă și prețul comparativ cu celelalte produse. Având un preț relativ bun, nu este o problemă din punctul ăsta de vedere. A crescut și interesul spre rețete vegane”.

Iren Alexoi, nutriționist: „Lintea și năutul fac parte dintr-o categorie importantă de alimente care ar trebui să existe săptămânal în farfuria noastră, categoria leguminoaselor. Sunt alimente care conțin multe proteine, proteine vegetale, pe lângă asta conțin multe fibre, multe minerale, conțin grupul de vitamine B”.

Din acest motiv, cercetătorii de la stațiunea de Cercetate pentru Legumicultura din Buzău vor să introducă lintea și nautul într-un program național de cultivare a lor pe scară largă.

În România este încă o mare problemă să găsești semințe pentru înființarea de noi culturi,

Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău: „Nu avem creații românești foarte multe la aceste specii, practic nu avem sămânța românească certificată pe care cultivatorii s-o folosească, am încercat să introducem în tematica de cercetare studierea acestor plante, însă până în prezent nu am primit finanțare.”

În restaurante, un preparat cu linte ori năut este cu 20 - 30% mai ieftin decât unul bazat pe carne.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide. Românii le consumă zilnic
Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide. Românii le consumă zilnic

O persoană care consumă fructe şi legume ingerează cel puţin 10 pesticide. Este semnalul de alarmă pe care îl trag în această perioadă reprezentanţii autorităţii sanitar-veterinare.

Ce mănâncă, de fapt, românii. Statisticile oficiale sunt șocante
Ce mănâncă, de fapt, românii. Statisticile oficiale sunt șocante

Deși părea imposibil, iată că începem să fim mai atenți la ce mâncăm.

Metoda prin care copiii pot fi convinși să mănânce fructe și legume. Ce spun cercetătorii
Metoda prin care copiii pot fi convinși să mănânce fructe și legume. Ce spun cercetătorii

Copiii au mai multe şanse să mănânce legume şi fructe dacă ei văd în mod regulat imagini cu acestea, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.