La Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase este plin cu pacienți. Un echipaj de pompieri stă în permanență în curte
Crește numărul pacienților morți după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
Un militar de 49 de ani s-a stins miercuri dimineață. Fusese de două ori în misiuni în Afganistan și ocolise moartea, însă Covid-ul a evoluat necruțător pentru el, după ce reușise să iasă din flăcări. Șapte paciente au murit arse ori intoxicate cu fum în incendiu. Alți doi bolnavi, transferați și ei, au fost răpuși de complicații generate de Covid.
Militarul de 49 de ani, de la „Brigada 9 Mecanizată Mărășești”, fusese transferat după incendiu la Spitalul de Urgență din Constanța. Potrivit anchetatorilor, el a reușit să iasă din salon sărind pe geamul de la parter, când a izbucnit focul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Constanța: "A fost internat în secția de anestezie terapie intensiva, era stabil, era conștient, însă din păcate, din cauza afectării pulmonare grave starea de sănătate a pacientului s-a agravat."
Zafer Sadac, procuror Parchetul Constanța: "Reușisem să-l audiem pe dumnealui. Ne lămurise, în principiu, despre ce s-a întâmplat la dumnealui în salon, mai departe. Încercăm să înțelegem cumva dacă a existat vreo greșeală umană, dacă a existat vreun defect al instalațiilor care ar fi declanșat evenimentul."
Tragedia de la Constanța se poate repeta oricând și în alte unități medicale din țară, atrag atenția doctorii.
La Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase este plin cu pacienți nevaccinați, iar instalațiile de oxigen sunt suprasolicitate.
Conducerea a cerut ca un echipaj de pompieri să stea în permanență în curte, pentru ca, în cazul unui incendiu, intervenția să fie rapidă.
Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: "Una este să intervii când ai echipajul pregătit și alta, să aștepți acele cinci, șase minute până se deplasează. Un minut înseamnă salvarea de vieți."
Iar la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați, rețeaua de curent abia mai face față.
Reporter: ”Detectoare de incendiu aveți în spital?”
Mihaela Debita, manager Spitalul ”Sf.Cuvioasa Parascheva” Galați: ”Parțial."
Din aceasta cauză, nici autorizația de funcționare de la ISU nu a fost dată pentru toate pavilioanele. Într-un salon, instalațiile nefuncționale de oxigen așteaptă încă să fie cuplate la curent.
Tot la Galați, la Spitalul de Urgență, sunt alte probleme.
Alina Dobrea, manager Spitalul de Urgență Galați: "Avem echipamente de detecție, dar sunt insuficiente.”
Banii pentru modernizări au fost ceruți din fonduri europene, însă Guvernul nu a dat nici un răspuns.
În acest timp, în Prahova, la Mizil, avem singurul mare producător de filtre de aer performante pentru săli de operații și saloane de terapie intensivă din sud-estul Europei. Filtre care pot preveni oricând o explozie. Însă, din lipsă de bani, multe dintre aceste echipamente ajung la export.