Kovesi, după ce a fost pusă sub învinuire: „Cu siguranță va fi o afectare a candidaturii”

Laura Codruta Kovesi
Inquam Photos/ Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi, fostă șefă a DNA, a declarat vineri la Parchetul General, după ce i s-a comunicat că are calitate de suspect într-un dosar, că acest demers îi va afecta candidatura pentru Parchetul European.

Reporter: „S-a luat vreo măsură preventivă în acest caz?”

L.C. Kovesi: „Nu.”

Reporter: „Credeți că vă încurcă această propunere de urmărire penală pentru candidatura la Parchetul European?”

L.C.Kovesi: „Cu siguranță va fi o afectare a candidaturii pe care o parcurg în acest moment. Eu voi merge mai departe, mă voi prezenta la audieri în Parlamenul European, așa cum am fost chemată. Până atunci mai sunt niște etape de parcurs de către candidați. Le voi parcurge și pe acelea.”

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă, despre acuzaţiile aduse lui Kovesi: ”Justiţia să-şi facă datoria”
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Acuzații : „Nu am produs niciodată, dar niciodată fapte penale. Acuzațiile pe care le-am văzut în spațiul public făcute de un inculpat într-un dosar al DNA sunt pure fabulații. Am luat la cunoștință și pot să vă spun următoarele: nu am avut niciun fel de discuții legate de extrădarea inculpatului Popa Nicolae, nu am exercitat niciun act abuziv în legătură cu extrădarea, pentru că nu am aceste atribuții. De extrădare s-au ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției.”

Reporter: „Care sunt acuzațiile de luare de mită pe care le susține Sebastian Ghiță?”

L.C.Kovesi: „Nu este adevărat, acuzația de luare de mită este că aș fi primit eu bani pentru extrădare. După cum știți, nu este adevărat. Există și un comunicat al Poliției Române – încă este pe site, se poate verifica – din care rezultă că extrădarea s-a făcut de către Poliția Română. De asemenea, există un comunicat de presă al Parchetului General din ianuarie 2017, din care rezultă că s-a făcut de poliția română. Avem două comunicate oficiale.”

Reporter: „S-a pus în discuție o eventuală măsură a controlului judiciar sau altă măsură?”

L.C.Kovesi: „Un procuror mi-a adus la cunoștință învinuirea și mi-au spus că să aștept rezolvarea cererilor de recuzare pe care le-am depus.”

Reporter: „Spuneați că nu este o coincidență punerea dvs. sub urmărire.”

L.C.Kovesi: „Păi nu este nicio coincidență. Nu este nicio coincidență. De doi ani și jumătate sunt hărțuită cu plângeri penale, cu acțiuni disciplinare. Am 4 acțiuni disciplinare, am 18 dosare penale. Nu sunt singura în această situație. Toți cei care și-au făcut treaba în magistratură au probleme. Hai să îi luăm: președinta Înaltei Curți are acțiune disciplinară, membrii din CSM care au fost vocali sunt cercetați disciplinar, procurori și judecători care au comentat despre Legile Justiției sunt cercetați disciplinar. Din 2017, pe baza declarațiilor făcute de acest inculpat s-a deschis un dosar penal, exact cu privire la această extrădare. Ianuarie 2017, iar eu sunt pusă sub învinuire când trebuie să mă prezint la această audiere. Deci NU, nu este nicio coincidență.”

Oamenii i-au strigat fostei șefe a DNA să „nu se lase intimidată.”

Reporter: „Ați avut întâlniri cu Sebastian Ghiță?”

L.C.Kovesi: „Vă răspund: nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituțional. Am participat la evenimente organizate de instituții ale statului, la care am fost invitată de conducătorii acelor instituții. Dacă există poze, există de la acele evenimente ale instituțiilor la care eu am participat și nu am vorbit niciodată cu Ghiță Sebastian nici la telefon, nici prin emal – cucuveaua și mai știu eu ce. Sigur, pot să apară poze de la evenimente și poze false, așa cum au apărut și înregistrări false. Dar nu exclud să existe și înregistrări de la aceste evenimente ale instituțiilor, așa cum au mai apărut.”

Reporter: „În timpul întâlnirilor, au existat discuții despre dosare, despre anchete?”

Laura Codruța Kovesi: „Nu am discutat niciodată cu nimeni în afara cadrului instituțional. Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiță despre această extrădare.”

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a sosit vineri la sediul Parchetului General pentru a fi audiată la Secţia privind infracțiunile în justiţie în urma plângerii depuse de Sebastian Ghiţă, ea având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Dosarul în care este audiată Kovesi a fost deschis în 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Fostul premier Victor Ponta a fost huiduit de protestatari la Parchetul General. VIDEO
Fostul premier Victor Ponta a fost huiduit de protestatari la Parchetul General. VIDEO

Fostul premier Victor Ponta, a fost huiduit, vineri, după ce a fost audiat la Parchetul General în cazul legat de Codruța Kovesi.

Dăncilă, despre acuzaţiile aduse lui Kovesi: ”Justiţia să-şi facă datoria”
Dăncilă, despre acuzaţiile aduse lui Kovesi: ”Justiţia să-şi facă datoria”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, referindu-se la acuzaţiile aduse Laurei Codruţa Kovesi, că nu este treaba prim-ministrului să comenteze o problemă legată de justiţie, precizând că în faţa legii toţi sunt egali.

Kovesi, primită cu flori la Parchet. Are calitate de suspect și a depus cereri de recuzare
Kovesi, primită cu flori la Parchet. Are calitate de suspect și a depus cereri de recuzare

Fosta şefă a DNA a sosit vineri, în jurul orei 12:40, la sediul Parchetului General, unde urmează să fie audiată în urma plângerii depuse de fugarul Sebastian Ghiţă.

Fostul premier Victor Ponta, audiat la Parchet în dosarul Kovesi: ”Nu sunt o victimă
Fostul premier Victor Ponta, audiat la Parchet în dosarul Kovesi: ”Nu sunt o victimă"

Fostul premier Victor Ponta este audiat vineri ca martor în dosarul în care fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect.

Kovesi, citată azi la Parchet. Acuzaţiile care i se aduc, după o plângere a lui Ghiţă
Kovesi, citată azi la Parchet. Acuzaţiile care i se aduc, după o plângere a lui Ghiţă

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi a fost citată la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General pentru a fi audiată, vineri.

Recomandări
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden. Șeful statului este la Washington într-o scurtă vizită, pentru a marca 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Facturile la gaze pentru lunile martie și aprilie sunt cu până la 20% mai mici față de plafonul stabilit de autorități
Facturile la gaze pentru lunile martie și aprilie sunt cu până la 20% mai mici față de plafonul stabilit de autorități

După o iarnă blândă, facturile la gaze arată mai bine în această primăvară. Mai mulți furnizori și-au anunțat clienții că pentru martie și aprilie prețurile sunt cu până la 20% mai mici față de plafonul stabilit de autorități.