Marşul de comemorare a victimelor Revoluţiei. Iohannis și Orban, printre participanți
Sute de persoane au plecat duminică seara, din Piaţa Victoriei, într-un marş de comemorare a Revoluţiei din decembrie 1989, cu traseul Piaţa Universităţii, sediul Ministerului de Interne.
UPDATE ora 20:30. Comemorarea eroilor Revoluției s-a încheiat. Sute de oameni au depus candele în Piața Revoluției, în memoria celor care s-au sacrificat în numele libertății în decembrie 1989.
UPDATE ora 20:15. Președintele Klaus Iohannis a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj despre eroii martiri care au ajutat la formarea României de astăzi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Suntem aici pentru că avem datoria să rememorăm izbânda unei generații pe care s-a clădit România europeană, astfel încât noi să putem trăi astăzi liberi între hotarele țării noastre. Eroii și martirii noștri au fost împreună și tot împreună au izbândit. A fi împreună și pe mai departe ca națiune înseamnă a continua să păstrăm Revoluția Română din Decembrie 1989!”, a scris Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.
UPDATE ora 20:10. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au plecat de la evenimentul de comemorare al eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, după ce au participat la un marş în memoria celor căzuţi în urmă cu 30 de ani, au aprins o candelă şi au asistat la citirea numelor acestora, în faţa Ministerului Afacerilor Interne.
Printre cei care au citit, în cadrul unei ceremonii, numele eroilor din 1989 au fost ambasadorul Statelor Unite, Adrian Zuckerman, şi ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble.
UPDATE ora 18:45. Pe fațada Ministerului de Interne are loc o proiecție de 3D pentru a comemora 30 de ani de la Revoluția din 1989. Au fost proiectate numele eroilor care au fost uciși în decembrie 1989 în numele libertății.
UPDATE ora 18:30. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au ajuns duminică seara la marşul de comemorare a victimelor Revoluţiei Române, care se desfăşoară în Piaţa Universităţii.
Ei au plecat alături de sutele de participanţi, într-un marş de comemorare a Revoluţiei Române, care a avut ca punct de pornire Piaţa Victoriei, cu traseul Piaţa Universităţii - sediul Ministerului de Interne.
Între cei prezenţi la manifestare se mai află ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Știre inițială:
Mai mulţi participanţi au împărţit celor prezenţi în piaţă baloane albe pe care este scris "Libertate" şi scandează "Cinste lor, eroilor!".
Şi preşedintele Klaus Iohannis participă la Marşul „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!”, organizat de Freedom House România, Asociaţia „21 Decembrie 1989”, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Rezistenţa și Corupţia ucide.
Şeful statului a ajuns printre manifestanţi în jurul orei 18:00, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Din Piaţa Victoriei, participanţii au pornit, în jurul orei 17.15, în marş către Piaţa Universităţii, unde vor ţine un moment de reculegere, apoi vor merge spre Piaţa Revoluţiei, la Ministerul de Interne, unde va fi citită lista celor peste 1100 de nume de eroi ai Revoluţiei din 1989.
Mesajul organizatorilor
„Noi sărbătorim libertatea, dar ei comemorează pierderea celor dragi. Pe 22 decembrie 1989 noi ne-am câştigat libertatea. Dar tot pe 22 decembrie 1989, şi în zilele dinainte şi de după, mii de familii şi-au pierdut părinţii sau copiii, soţii sau soţiile, fraţii sau surorile. Aceste familii au rămas fară oameni dragi pentru ca noi să avem libertate”, au afirmat ărganizatorii într-o postare pe Facebook.
„Aceste familii aprind o candelă an de an pentru cei care au plecat pe un drum fără întoarcere. Sunt copii ajunşi astăzi, după 30 de ani, la vârsta la care părinţii lor au murit. Sunt părinţi în vârstă acum care în toţi aceşti 30 de ani au trăit cu durerea în suflet, cu golul lăsat de pierderea copiilor lor. Sunt soţi sau soţii care şi-au crescut copiii singuri, fără sprijin. Toţi au trecut prin aceşti 30 de ani cu mare rană în suflet. Care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate. Că nu au fost găsiţi şi condamnaţi cei vinovaţi de aceste morţi", continuă postarea.