Jurnaliști importanți spionați cu softul Pegasus, potrivit unui raport Amnesty International. Reacția oficialităților
Jurnaliști importanți au fost spionați cu binecunuscutul soft Pegasus, iar guvernul indian s-a aflat în spate, transmit Amnesty International (AI) şi The Washington Post. Organizația și ziarul au făcut public un raport comun.
„Din ce în ce mai mult, jurnaliştii din India se confruntă cu ameninţarea unei supravegheri ilegale doar pentru că îşi fac munca, precum şi cu alte instrumente de represiune, cum ar fi închisoarea în virtutea legilor draconice, campaniile de calomnie, hărţuirea şi intimidarea", a declarat Donncha O Cearbhaill, responsabila Security Lab, la Amnesty International, transmite AFP.
Raportul discută cazurile jurnaliştilor Siddharth Varadarajan (The Wire) şi Anand Mangnale (The Organizated Crime and Corruption Reporting Project), a căror analiză a telefoanelor mobile a scos la iveală urme ale prezenţei softului Pegasus.
Atacul datează din octombrie 2023 în cazul lui Siddharth Varadarajan, care, de asemenea, s-a dovedit că a fost deja vizat de programul spion în 2018.
Guvernul indian nu a reacţionat imediat, dar a negat acuzaţiile făcute în 2021 cu privire la utilizarea softului Pegasus pentru a monitoriza oponenţi politici, activişti şi jurnalişti.
În 2021, 17 instituţii de presă internaţionale au dezvăluit că softul de spionaj Pegasus, conceput de compania israeliană NSO, a fost folosit pentru a spiona telefoanele a sute de politicieni, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului şi lideri de afaceri din întreaga lume.
Luna trecută, mass-media indiană a relatat că serviciile de securitate cibernetică ale ţării investighează acuzaţii de interceptări telefonice formulate de politicieni din opoziţie, care au primit un mesaj de avertizare de la Apple despre „atacatori sponsorizaţi de stat".
Ashwini Vaishnaw, ministrul responsabil pentru electronică şi tehnologia informaţiei, a declarat la acea vreme că guvernul este "îngrijorat" de aceste plângeri.