Cel mai calduros 1 iulie din ultimii 60 de ani. Situatie dramatica pentru bolnavii din spitale


Ultimul update: Marti 04 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Sambata 01 Iulie 2017 07:32
Categorie: Stiri actuale

Jumatate de tara a fost sambata un cuptor urias, cu temperatura setata la 44 de grade la umbra, pentru ca in plin soare se apropiau de 60.

A fost cea mai calduroasa zi de inceput de iulie din ultimii 60 de ani, de cand se fac masuratorile. Zeci de persoane care au crezut ca pot infrunta arsita au cazut secerate la pamant, chiar si dupa cateva minute petrecute sub soarele nemilos.

Si in spitale, situatia a fost dramatica pentru bolnavii care abia mai puteau respira la cele 35 de grade din saloane. Iar pe campuri, pamantul a crapat si recoltele s-au uscat in lipsa ploilor. In Bulgaria vecina, incinsa de acelasi cod rosu, cinci oameni au murit, rapusi de caldura.

Batrani sau tineri deopotriva, caldura i-a doborat pe multi inconstitenti care s-au luat la tranta cu ea, crezand ca nu-i un adversat atat de redutabil. Mai ales daca fac un drum de cateva minute. O batranica a ajuns la spital cu ruptura de bazin dupa ce a lesinat de la soarele puternic, iar unui bunic i-a crescut brusc tensiunea.

A fost, de altfel, cel mai calduros 1 iulie din ultimii 60 de ani. La fel cum s-a intamplat in tot Sudul si Estul Romaniei, acolo unde harta s-a inrosit alarmant.

La Spitalul Pantelimon din Capitala, in lipsa aerului conditionat, sarmanii bolnavi au simtit ca fierb intr-o supa uriasa. Geamurile larg deschise sau acoperite primitiv cu cearceafuri ude nu i-au ajutat deloc. Nici pe ei, nici pe medici.

Si la Galati, a fost aceeasi atmosfera sufocanta. Pe picioarele lor sau cu ambulanta, zeci de persoane au ajuns la spitale. Jumatate de tara a suferit din cauza arsitei.

Si la Iasi au fost probleme din cauza caniculei. Patru persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale. Trei dintre ele au acuzat stari de lesin, iar o tanara de 26 de ani a ajuns la spital cu insolatie.

Duminica ar trebui sa rasuflam usurati. Sunt anuntate vijelii si grindina.

1367 de solicitari la ambulanta in Capitala

Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov (SABIf) a inregistrat in ultimele 24 de ore, peste 700 de solicitari pentru cazuri grave, urgente de cod rosu si galben, pentru aproape 160 dintre acestea fiind necesara interventia echipelor medicale in spatii publice. Au fost, de asemenea, 48 de cazuri de lesin, cu si fara pierderea constientei, pe fondul caldurii excesive, a declarat pentru News.ro, managerul SABIF, dr. Alis Grasu.

Potrivit medicului, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 1.367 de solicitari la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, dintre acestea 759 fiind urgente de cod rosu si cod galben.

Pentru 156 de urgente a fost necesara interventia medicilor in spatii publice.

De asemenea, dintre cazurile pentru care a fost necesara intervntia in locuri publice, 48 au fost lesinuri, cu sau fara pierderea constientei.

Alis Grasu a precizat ca numarul urgentelor a fost in scadere cu 0,8 la suta fata de joi.

Medicul recomanda bucurestenilor sa evite plimbarile prin soare la orele amiezii, sa se imbrace corespunzator, sa bea multe lichide si sa evite alcoolul si cafeaua in aceste zilele toride.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO