APADOR-CH: "E posibil că starea infracţională să crească”. Reacția Forumului judecătorilor din România

Ultimul update: Miercuri 04 Iulie 2018 19:47
Data publicarii: Miercuri 04 Iulie 2018 19:17
Categorie: Actualitate

Voluntarii care luptă pentru apărarea drepturilor omului atrag atenţia că "este foarte posibil că starea infracţională să crească şi astfel să fie afectată ordinea publică din ţară”.

Asta în timp ce reprezentanţii "Forumului judecătorilor" au criticat graba parlamentarilor puterii de a adopta modificările la codul penal şi de procedura penală, fără să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia.

Apador-ch transmite că orice modificare majoră a unei legi are nevoie de studii de impact, iar acestea lipsesc la amendamentele la Codul Penal şi la cel de Procedura Penală votate săptămâna aceasta în Parlament.

APADOR-CH: "La o asemenea „ofertă" lansată de legiuitor, de tipul „primeşti 10 ani, dar faci doar 5" este foarte posibil că starea infracţională să crească şi astfel să fie afectată ordinea publică din ţară. Închisorile tot nu s-ar elibera, pentru că, dacă va creşte starea infracţională, vor intra mai mulţi la închisoare, însă pe durate mai scurte. "

Felul în care au fost modificate legile penale îl îngrijorează şi pe procurorul general al României care a arătat că articolul privind abuzul în serviciu a fost modificat astfel încât, niciunul din cele 2100 de dosare în care apare această acuzaţie nu mai poate rămâne deschis şi ar urma să fie clasat.

Cumulul de condiţii pe care trebuie să îl îndeplinească un funcţionar public că să facă un abuz în serviciu nu se regăseşte în nicio cauză penala actuală.

Mai mult, noua definiţie a abuzului în serviciu ar permite de-acum furtul banului public prin intermediul oamenilor "de paie" fără ca adevăraţii beneficiari să mai poată fi traşi la răspundere, iar statul va fi în imposibilitate de a mai recupera pagubele, spune Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr, procuror general al României: "Noi am intrat în Uniunea Europeană cu gândul că adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcţionarii publici şi aleşii se vor orienta după acest cadru legal, să-l respecte. Ei bine, în mod surprinzător, aparenţa acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaţilor şi nu după standardele pe care noi trebuie să le avem ca stat al Uniunii Europene.”

La fel ca mulţi specialiști în drept constituţional, procurorul general al României susţine că actualul Cod Penal adoptat de Camera Deputaţilor ar încălca legea fundamentală. Un exemplu este articolul 11 din Constituţie care obligă statul să respecte cu stricteţe tratatele internaţionale la care este parte şi pe care le-a semnat.

Iar Forumul Judecătorilor susţine că parlamentarii puterii ar fi trebuit să aştepte şi Avizul Comisiei de la Veneţia - adică părerea specialiştilor europeni în domeniul legislaţiei, înainte să voteze modificările. Dar mai ales ar fi trebuit să facă studii de impact înainte ca sistemul judiciar să se confrunte cu dificultăţi în practică.

Forumul judecătorilor din România:” Consecinţele vor fi identice exploziilor din refrenul (din perioada comunistă) Hei, rup! Hei, rup! Hei, rup... bum! Cad stânci de fier în lupta dusă de brigadier! Dizlocând orice urmă vizibilă a unui stat de drept în România.”

Reîncriminarea mult mai îngăduitoare a abuzului în serviciu dar şi dezincriminarea totală a neglijenţei în serviciu vor face ca mii de dosare aflate în anchetă la parchet sau în stare de judecata la instante să fie închise dacă noul cod penal va fi promulgat. Iar statul ar putea pierde definitiv şansa de a mai recupera pagube de un miliard de euro.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
vulcanizare
Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă? Deja s-au format cozi mari la vulcanizări
Băiețel de 3 ani, dat în urmărire națională. Cine l-a luat de acasă
Câte mii de deţinuţi au ieşit din închisori cu "marea eliberare" a lui Tudorel Toader
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
O traficantă de droguri şi-a primit banii înapoi de la statul român
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
foto craciun
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut