APADOR-CH: "E posibil că starea infracţională să crească”. Reacția Forumului judecătorilor din România

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Iulie 2018 19:17
Categorie: Actualitate

Voluntarii care luptă pentru apărarea drepturilor omului atrag atenţia că "este foarte posibil că starea infracţională să crească şi astfel să fie afectată ordinea publică din ţară”.

Asta în timp ce reprezentanţii "Forumului judecătorilor" au criticat graba parlamentarilor puterii de a adopta modificările la codul penal şi de procedura penală, fără să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia.

Apador-ch transmite că orice modificare majoră a unei legi are nevoie de studii de impact, iar acestea lipsesc la amendamentele la Codul Penal şi la cel de Procedura Penală votate săptămâna aceasta în Parlament.

APADOR-CH: "La o asemenea „ofertă" lansată de legiuitor, de tipul „primeşti 10 ani, dar faci doar 5" este foarte posibil că starea infracţională să crească şi astfel să fie afectată ordinea publică din ţară. Închisorile tot nu s-ar elibera, pentru că, dacă va creşte starea infracţională, vor intra mai mulţi la închisoare, însă pe durate mai scurte. "

Felul în care au fost modificate legile penale îl îngrijorează şi pe procurorul general al României care a arătat că articolul privind abuzul în serviciu a fost modificat astfel încât, niciunul din cele 2100 de dosare în care apare această acuzaţie nu mai poate rămâne deschis şi ar urma să fie clasat.

Cumulul de condiţii pe care trebuie să îl îndeplinească un funcţionar public că să facă un abuz în serviciu nu se regăseşte în nicio cauză penala actuală.

Mai mult, noua definiţie a abuzului în serviciu ar permite de-acum furtul banului public prin intermediul oamenilor "de paie" fără ca adevăraţii beneficiari să mai poată fi traşi la răspundere, iar statul va fi în imposibilitate de a mai recupera pagubele, spune Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr, procuror general al României: "Noi am intrat în Uniunea Europeană cu gândul că adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcţionarii publici şi aleşii se vor orienta după acest cadru legal, să-l respecte. Ei bine, în mod surprinzător, aparenţa acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaţilor şi nu după standardele pe care noi trebuie să le avem ca stat al Uniunii Europene.”

La fel ca mulţi specialiști în drept constituţional, procurorul general al României susţine că actualul Cod Penal adoptat de Camera Deputaţilor ar încălca legea fundamentală. Un exemplu este articolul 11 din Constituţie care obligă statul să respecte cu stricteţe tratatele internaţionale la care este parte şi pe care le-a semnat.

Iar Forumul Judecătorilor susţine că parlamentarii puterii ar fi trebuit să aştepte şi Avizul Comisiei de la Veneţia - adică părerea specialiştilor europeni în domeniul legislaţiei, înainte să voteze modificările. Dar mai ales ar fi trebuit să facă studii de impact înainte ca sistemul judiciar să se confrunte cu dificultăţi în practică.

Forumul judecătorilor din România:” Consecinţele vor fi identice exploziilor din refrenul (din perioada comunistă) Hei, rup! Hei, rup! Hei, rup... bum! Cad stânci de fier în lupta dusă de brigadier! Dizlocând orice urmă vizibilă a unui stat de drept în România.”

Reîncriminarea mult mai îngăduitoare a abuzului în serviciu dar şi dezincriminarea totală a neglijenţei în serviciu vor face ca mii de dosare aflate în anchetă la parchet sau în stare de judecata la instante să fie închise dacă noul cod penal va fi promulgat. Iar statul ar putea pierde definitiv şansa de a mai recupera pagube de un miliard de euro.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
scutul anti-racheta de la Deveselu
Ce spune ministrul Apărării despre desființarea scutului de la Deveselu
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aşezate în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş
Prima declaraţie făcută de medicul care a parafat desfăşurarea unui studiu bizar în Ilfov
Hoțul care a furat labradorul s-a văzut la ProTV și a sunat stăpânul: ”Alo, eu sunt ăla”
Sute de persoane la manifestaţia din Piaţa Victoriei pentru susţinerea Laurei Kovesi
Facebook și Google se unesc împotriva mesajelor anti-vaccin. Măsurile anunțate
arad, masina, tanar,
A căzut cu maşina de pe un pasaj, a picat pe roți și a ieșit singur din autoturism
Descoperire macabră în pădurea Trivale din Piteşti. Cine este bărbatul găsit mort
O mașină a ars complet pe o stradă din Deva. Proprietarul nu avea asigurare
Labradorul furat din curte a fost găsit. Hoții voiau să îl vândă pe net, cu 220 de euro
Planul ”de filme” al unui turc închis într-un penitenciar de maximă siguranţă din România
Tânăra din imaginile şocante în care un individ o lovea cu bestialitate, a fost găsită. Cine este