APADOR-CH: "E posibil că starea infracţională să crească”. Reacția Forumului judecătorilor din România
Voluntarii care luptă pentru apărarea drepturilor omului atrag atenţia că "este foarte posibil că starea infracţională să crească şi astfel să fie afectată ordinea publică din ţară”.
Asta în timp ce reprezentanţii "Forumului judecătorilor" au criticat graba parlamentarilor puterii de a adopta modificările la codul penal şi de procedura penală, fără să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia.
Apador-ch transmite că orice modificare majoră a unei legi are nevoie de studii de impact, iar acestea lipsesc la amendamentele la Codul Penal şi la cel de Procedura Penală votate săptămâna aceasta în Parlament.
APADOR-CH: "La o asemenea „ofertă" lansată de legiuitor, de tipul „primeşti 10 ani, dar faci doar 5" este foarte posibil că starea infracţională să crească şi astfel să fie afectată ordinea publică din ţară. Închisorile tot nu s-ar elibera, pentru că, dacă va creşte starea infracţională, vor intra mai mulţi la închisoare, însă pe durate mai scurte. "
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Felul în care au fost modificate legile penale îl îngrijorează şi pe procurorul general al României care a arătat că articolul privind abuzul în serviciu a fost modificat astfel încât, niciunul din cele 2100 de dosare în care apare această acuzaţie nu mai poate rămâne deschis şi ar urma să fie clasat.
Cumulul de condiţii pe care trebuie să îl îndeplinească un funcţionar public că să facă un abuz în serviciu nu se regăseşte în nicio cauză penala actuală.
Mai mult, noua definiţie a abuzului în serviciu ar permite de-acum furtul banului public prin intermediul oamenilor "de paie" fără ca adevăraţii beneficiari să mai poată fi traşi la răspundere, iar statul va fi în imposibilitate de a mai recupera pagubele, spune Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr, procuror general al României: "Noi am intrat în Uniunea Europeană cu gândul că adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcţionarii publici şi aleşii se vor orienta după acest cadru legal, să-l respecte. Ei bine, în mod surprinzător, aparenţa acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaţilor şi nu după standardele pe care noi trebuie să le avem ca stat al Uniunii Europene.”
La fel ca mulţi specialiști în drept constituţional, procurorul general al României susţine că actualul Cod Penal adoptat de Camera Deputaţilor ar încălca legea fundamentală. Un exemplu este articolul 11 din Constituţie care obligă statul să respecte cu stricteţe tratatele internaţionale la care este parte şi pe care le-a semnat.
Iar Forumul Judecătorilor susţine că parlamentarii puterii ar fi trebuit să aştepte şi Avizul Comisiei de la Veneţia - adică părerea specialiştilor europeni în domeniul legislaţiei, înainte să voteze modificările. Dar mai ales ar fi trebuit să facă studii de impact înainte ca sistemul judiciar să se confrunte cu dificultăţi în practică.
Forumul judecătorilor din România:” Consecinţele vor fi identice exploziilor din refrenul (din perioada comunistă) Hei, rup! Hei, rup! Hei, rup... bum! Cad stânci de fier în lupta dusă de brigadier! Dizlocând orice urmă vizibilă a unui stat de drept în România.”
Reîncriminarea mult mai îngăduitoare a abuzului în serviciu dar şi dezincriminarea totală a neglijenţei în serviciu vor face ca mii de dosare aflate în anchetă la parchet sau în stare de judecata la instante să fie închise dacă noul cod penal va fi promulgat. Iar statul ar putea pierde definitiv şansa de a mai recupera pagube de un miliard de euro.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!