Joe Biden a recunoscut oficial genocidul armean. Reacția președintelui Recep Erdogan

Dată publicare: 24-04-2021 20:50
Dată actualizare: 24-04-2021 20:56


Joe Biden a recunoscut oficial genocidul armean. Reacția președintelui Recep Erdogan

Genocidul armean a fost recunoscut oficial, sâmbătă, de președintele american Joe Biden. Un contestatar vehement al acestuia, Turcia a reacționat imediat prin vocea președintelui Erdogan.

 

Joe Biden a devenit astfel primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP și Agerpres.

În declaraţia tradiţională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se menţionează pentru prima dată cuvântul ''genocid''.

„Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani'', a scris Joe Biden.

„Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată", a adăugat el.

Imediat după difuzarea comunicatului de presă de către Casa Albă cu privire la genocidul armean, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat ''politizarea de către terţi'' a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.


Erdogan a acuzat ''terţe părţi'' că se amestecă în problemele Turciei.

„Nimeni nu are de câştigat de pe urma faptului că dezbaterile - care ar trebui ţinute de istorici - sunt politizate de terţi şi devin un instrument de ingerinţă în ţara noastră", a subliniat Recep Tayyip Erdogan într-un mesaj adresat patriarhului armean din Istanbul.

Turcia "nu are nicio lecţie de primit de la nimeni despre istoria sa", a declarat, la rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Genocidul armean este recunoscut de peste 20 de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia.

Joe Biden, care promisese în timpul campaniei sale electorale să ia iniţiativa în acest caz, l-a informat vineri pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan de decizia sa, la telefon.

Cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească în iunie, în marja summitului NATO de la Bruxelles.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO