"Jaful Secolului", la final, cu 10% din suma inca de negasit. Cei trei autori au scapat de inchisoare dupa 2 ani de ancheta

Ultima actualizare: 06-07-2014 07:11

Cu o zi inainte ca faptele pentru care sunt judecati sa se prescrie, autorii "Jafului Secolului" au fost condamnati definitiv la inchisoare cu ... suspendare.

Asa se incheie unul dintre cele mai spectaculoase cazuri din Romania. Toata tara a urmarit acum 10 ani povestea celor trei indivizi care au furat din Capitala o masina de valori cu 88 de miliarde de lei vechi. Initial, suspectii au primit cate 14 ani de inchisoare, dar acum scapa doar cu un control judiciar. In plus, 10 la suta din suma s-a evaporat.

Petru Nica, Romulus Aurelian Paven si Gabriel Constantin Velescu sunt cei trei hoti care au furat in 2004 din Bucuresti o masina de transport valori in care se aflau 88 de miliarde de lei vechi si 33 de mii de dolari.

Au luat banii si au abandonat masina dupa care au stat ascunsi in afara Capitalei. Dupa o ancheta care a durat 2 ani, cei trei au primit cate 14 ani de inchisoare. Isi recunoscusera faptele.

"Am vazut banii si m-am gandit, ca pentru oricine, zic, sa-i luam d-acolo. Incolo om vedea noi ce-om face. Eram ca intr-un ghem de ata, nu stiam de unde sa iau capatul sa-l trag", spunea Petru Nica in februarie 2006.

"Era o suma mare de bani, nu am apucat niciodata sa-i numaram cati au fost sau cati n-au fost", il completa si Gabriel Velescu.

"E senzatia aia cum te duci la doctor si esti perfect sanatos, mergi la sala de fitness, plesnesti de sanatate si doctorul spune stii, ai cancer. Cam asa e senzatia aia cand vezi banii. Eu cel putin cand am vazut banii aia m-am vazut arestat direct", recunostea si Aurelian Paven.

La vremea respectiva, cand autoritatile au numarat banii recuperati, au declarat ca lipsesc 8 miliarde de lei vechi. Nici acum, la 10 ani de la jaf, banii nu au mai fost gasiti. Cei trei suspecti au sustinut mereu ca nu stiu unde se afla restul miliardelor.

Procesul a mers in acest timp mai departe, iar cei trei au fost condamnati dupa apel la 10 ani de inchisoare. Au mai trecut cativa ani si astazi, instanta le-a dat o pedeaspa de numai 4 ani de inchisoare cu suspendare. Pare ca judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au tinut cont de ceea ce Nica a sustinut de-a lungul judecatii:

"Nu am furat banii, intr-un cuvant, fapta asta este abuz de incredere"

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO