Ion Caramitru a fost înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor

×
Codul embed a fost copiat

Marele actor Ion Caramitru a fost condus vineri pe ultimul drum. Colegi de scenă, simpli admiratori sau angajaţi ai Teatrului Naţional l-au aplaudat pentru ultima oară.

 

Maestrul a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor. Ion Caramitru s-a stins duminica la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de mai multe săptămâni.

 

Au fost ultimele aplauze şi flori pentru Ion Caramitru. Cu lacrimi în ochi şi purtând tricouri cu însemnele teatrului pe care marele actor l-a condus vreme de 16 ani, zeci de colegi, angajaţi din staful tehnic sau simpli admiratori au urcat pe scările instituţiei pentru a-şi lua rămas bun şi a face o ultimă reverenţă.

Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica Sfântul Visarion din Capitală, unde mulţi au venit să îi aprindă o lumânare şi să ţină un moment de reculegere.

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: „Este ca o risipire de atâta spirit, de atâta forţă interioară, de atâta memorie, de atâtea roluri şi versuri şi singura speranţă este că această uriaşă energie se va aduna în talentul altor actori pe care i-a pregătit de-a lungul vieţii”.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „S-a văzut că a avut o permanentă preocupare pentru binele culturii romaneşti. Gândiţi-vă la ambiţia extraordinară pe care a avut-o ca Teatrul Naţional să redevină pălăria acoperită de regimul comunist”.

Ion Caramitru a fost inmormarmat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Actorilor.

La fel ca în Hamlet, unul dintre rolurile sale emblematice, Ion Caramitru a plecat dintre noi discret, lăsând în urmă o carieră impresionantă.

Însă pe lista lui sunt strânse sute de roluri în filme şi piese de teatru, de care generaţii diferite îşi aduc aminte cu plăcere şi emoţie.

În 1964, la începutul carierei sale actoriceşti, a jucat în celebrul film „Pădurea Spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei.

Dar acest rol a fost doar începutul pentru un actor talentat care a reuşit să se impună pe scenă ca un virtuoz.

Cine nu îşi aduce, oare, aminte cu simpatie de dirigintele copiilor pe care Caramitru l-a jucat în seria de filme „Liceenii” sau în „Declaraţie de dragoste”?

Ion Caramitru nu a fost doar actor, ci şi regizor, şi a pus în scenă piese la Teatrul Naţional şi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.

În 1989, a fost unul dintre participanţii la Revoluţia Romană şi una dintre primele voci care s-au adresat românilor după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii și distincții, inclusiv o stea pe Aleea Celebrităților din București și o medalie din partea Casei Regale.

Ion Caramitru: „Sunt un june la pupitru, încercând să păstrăm ceea ce teatrul românesc a dus în spate de când a fost înfiinţat, şi anume, o foarte expresiva parte a identităţii noastre naţionale”.

Actorul s-a îmbolnăvit la începutul lunii august şi nu a mai putut susţine spectacolele programate. A fost internat la Spitalul Elias, unde medicii au descoperit o infecţie în sânge. Tratamentul nu a dat însă rezultate.

Pentru colegi, dar şi pentru marele public, Ion Caramitru va rămâne o legendă a teatrului și filmului românesc.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Teatrul românesc, în suferință, după dispariția unui simbol: Ion Caramitru
Teatrul românesc, în suferință, după dispariția unui simbol: Ion Caramitru

Teatrul românesc este în suferință, după dispariția unui simbol: Ion Caramitru. A condus Teatrul Național București, în ultimii 16 ani i-a dat o nouă viață, l-a transformat și a jucat acolo, până aproape de moarte.

Ion Caramitru, de la Socrate din
Ion Caramitru, de la Socrate din "Liceenii" la cavalerul de onoare al ordinului imperiului Britanic

Văduvită într-o sigura zi de doi oameni prețioși, care au făcut lucruri uimitoare, România începe o săptămână cernită.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.