"Ce sotie tanara si frumoasa aveti!" Cum a fost intampinat Klaus Iohannis la Muzeul Memorial al Holocaustului, in SUA

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a ajuns miercuri in Statele Unite ale Americii,  pentru summitul securitatii nucleare, a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului si se va intalni cu comunitatea de romani din Washington.

Klaus Iohannis a declarat ca a lansat ideea organizarii unei structuri educationale institutionalizate pentru cursuri destinate functionarilor, politicienilor, diplomatilor si personalului din structurile de ordine si siguranta publica avand ca tema istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei si discriminarii.

"Antisemitismul si xenofobia risca sa se instaleze in mod 'natural' intr-o atmosfera a lipsei de securitate. Evolutiile din spatiul european din ultima vreme scot la suprafata, din pacate, derapaje xenofobe si derapaje rasiste. De aceea, cred ca aceste lucruri trebuie sa mobilizeze factorii de decizie si cetatenii, sa creeze un nou impuls, in special in domeniul educatiei pentru si despre valorile democratice. In acest sens, am lansat ideea organizarii unei structuri educationale institutionalizate pentru cursuri si training-uri pentru functionari, oameni politici, diplomati, personalul din structurile de ordine si siguranta publica avand ca tema istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminarii, a urii", a spus Iohannis, dupa ce a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington.

Seful statului a precizat ca este prima data cand viziteaza acest muzeul, aratand ca l-a impresionat profund. "Am dorit sa aduc un pios omagiu personal tuturor victimelor Holocaustului si sa exprim recunostinta mea acestei institutii de renume mondial", a afirmat el.

Citește și
SRI
Directorul SRI: "In 2015, nu am permis sau am expulzat peste 340 de persoane cu risc terorist"
Avocatul care a dat o țeapă imobiliară de peste 12 milioane de euro a încheiat un acord cu procurorii. Banii furați, folosiți pe păcănele și investiții speculative

Iohannis a subliniat contributia deosebita a Romaniei prin colectiile artistice si alte piese istorice la Muzeul Memorial al Holocaustului. Seful statului a amintit ca anul acesta Romania detine presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului.

"Dupa memorialul Yad Vashem aceasta este a doua institutie de prestigiu din domeniu pe care o vizitez in decurs de o luna si asta nu este o coincidenta. Cele doua vizite reprezinta un semnal foarte important pe care Romania il transmite. In primul rand, suntem foarte hotarati in asumarea propriului trecut, a onorarii memoriei victimelor Holocaustului si luptei impotriva manifestarilor antisemite si xenofobe", a afirmat el.

Iohannis a evidentiat totodata ca vrea sa fructifice potentialul extraordinar pe care tara noastra il are de a fi un centru regional performant si pregatit sa combata orice forma de antisemitism, xenofobie, discriminare si ura. El a amintit ca Romania are una din cele mai avansate legislatii in spatiul european.

"Vreau sa spun clar ca nu ne vom opri aici. Romania este decisa sa devina un centru regional in ceea ce priveste asumarea trecutului si consolidarea educatiei in randul tinerilor, precum si instruirea pentru democratie prin cunoasterea realitatilor Holocaustului", a adaugat seful statului.

El a punctat ca este pe deplin hotarat sa sprijine infiintarea in Romania a unui Muzeu al evreilor si Holocaustului.

"Vorbesc despre o institutie adevarata, organizata la cele mai avansate standarde in materie, nu ma refer la o casa memoriala sau la alte initiative laudabile, dar foarte mici. In viitor, contez mult pe sprijinul conducerii Muzeului de la Washington pentru schimbul de experienta si expertiza relevanta pentru a duce la bun sfarsit initiativa romaneasca", a aratat seful statului.

Iohannis a fost insotit de sotia sa, Carmen, la Memorialul Holocaustului, insa cei doi au vizitat separat muzeul. Cei doi au fost intampinati si de un supravietuitor al Holocaustului, care i-a spus sefului statului ca are rude in Transilvania. "Si eu eram candva la fel de inalt ca dumneavoastra. Ce sotie tanara si frumoasa aveti", i-a spus acesta lui Iohannis.


 
Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Klaus Iohannis, la Summitul securitatii nucleare din SUA.
Klaus Iohannis, la Summitul securitatii nucleare din SUA. "Vreau ca mesajul Romaniei sa se auda clar la Washington"

 Presedintele Klaus Iohannis se va afla de miercuri pana sambata in Statele Unite ale Americii, unde va participa la Summitul securitatii nucleare, care va avea loc la Washington.

Directorul SRI:
Directorul SRI: "In 2015, nu am permis sau am expulzat peste 340 de persoane cu risc terorist"

Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a declarat, marti, ca serviciul este performant, dar nu este perfect si ca mai are de lucru in ceea ce priveste transparenta.
 

Peste un milion si jumatate de romani au sarbatorit Pastele. Mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis
Peste un milion si jumatate de romani au sarbatorit Pastele. Mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis

Catolicii si protestantii din intreaga lume au cantat sambata noapte "Hristos a inviat" si au primit cu bucurie vestea Invierii Domnului. Si in bisericile de la noi, sute de credinciosi au mers sa asculte slujba si sa ia lumina sfanta.

Recomandări
Ministerul de Interne a decis evacuarea populației din 23 de localităţi din judeţul Galaţi, din cauza avertizărilor meteo
Ministerul de Interne a decis evacuarea populației din 23 de localităţi din judeţul Galaţi, din cauza avertizărilor meteo

Ministerul de Interne a adoptat, duminică, mai multe măsuri, în contextul avertizărilor meteo şi hidrologice. Astfel, s-a dispus evacuarea persoanelor din zonele de risc din 23 de localităţi din judeţul Galaţi.

HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori
HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori

Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică - 29 septembrie - fiind în vigoare un Cod Galben în cea mai mare parte a ţării.

Israelul a folosit cel puțin 15 bombe ”distrugătoare de buncăre” pentru a-l ucide pe Nasrallah aflat adânc sub pământ
Israelul a folosit cel puțin 15 bombe ”distrugătoare de buncăre” pentru a-l ucide pe Nasrallah aflat adânc sub pământ

Un videoclip publicat de armata israeliană a arătat că avioane despre care spunea că au fost folosite în atacul care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, vineri seara transportau bombe de distrugere a buncărelor de 1.000 de kilograme.