Investitia de la malul Dunarii prin care statul a irosit 1 milion de euro. Ce s-ar putea intampla cu portul din comuna Rast

Dată publicare: 04-07-2014 19:06
Dată actualizare: 07-08-2014 07:07


O investitie de peste un milion de euro zace nefolosita pe malul Dunarii. In comuna Rast, din Dolj, a fost construit in urma cu sase ani un port care sa scurteze distanta dintre sudul Europei si Bucuresti.

Proiectul a fost doar pe jumatate gandit, iar constructia sortita degradarii. In chei si-au facut loc numai micii pescari si nicidecum vapoare pline cu turisti. Autoritatile mai fac acum o incercare si planuiesc sa dezvolte turistic aceasta zona.

In 2006, localitatea Rast din Dolj a fost puternic lovita de inundatii. In 2008, aici a fost construit un port care sa poata fi folosit in caz de calamitate. Proiectul realizat pe fonduri europene s-a dorit unul maret, insa nu a inclus si un ferryboat care sa asigure transportul din Lom - orasul de pe malul bulgaresc - iar investitia s-a dovedit inutila.

Niciun vapor nu poate intra acum in port pentru ca Dunarea nu a mai fost demult decolmatata, iar cheiul portului este mult prea ingust pentru nave de mari dimensiuni. In plus, in zona nu exista nicio atractie turistica.

"Schimburile economice, culturale, sociale sunt benefice pentru Rast. Va dati seama ca este un puiut de comuna bagat intre orasul Bailesti si orasul Lom care are peste 30.000 de locuitori", a spus Ion Silisteanu, primarul comunei Rast.

Desi portul zace de sase ani nefolosit, conducerea Consiliului Judetean Dolj inca viseaza la transformarea Ostrovului Vana, o mica insula pe Dunare, intr-un paradis turistic. In zona populata acum numai de mistreti ar putea aparea cherhanale, pensiuni si zone pentru plaja.

"Un sat pescaresc si o zona de turism la Dunare, poate in sfarsit si vasele care trec prin fata acestei localitati ar putea sa opreasca si sa fie in felul acesta un popas pe malul romanesc, pentru ca pana la mare nu mai exista niciunul", spune Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.

Edilii se gandesc sa apeleze din nou la fonduri europene pentru dezvoltare. Dar pana la noi imbunatatiri, portul din Rast ramane cu portile inchise.


VIDEO PROTVPLUS.RO