INTERVIU, Raed Arafat. Fără petreceri de Crăciun și Revelion. Numărul de cazuri ar putea crește după sărbători

×
Codul embed a fost copiat

Secretarul de stat Raed Arafat recomandă românilor să fie foarte atenți în perioada sărbătorilor de iarnă la respectarea regulilor sanitare, astfel încât să nu ajungă la spital din cauza infectărilor cu Sars-Cov-2.

Într-un interviu acordat Știrilor Pro TV, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vorbit despre îmbolnăvile cu Covid-19 care se pot produce în următoarele zile, din cauza petrecerilor sau chiar a tradițiilor care presupun contact apropiat între persoane străine.

Măsuri speciale în zonele de schi

 

Recent, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 14 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Hotărârea 58 a CNSU păstrează restricţiile şi măsurile de protecţie sanitară existente, la care se adaugă una referitoare la organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu de pe pârtiile de schi, în condiţiile care vor fi stabilite prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Citește și
carantina romania
Carantină prelungită cu 7 zile în localităţile Corbeanca, Dobroeşti, Mogoşoaia, Otopeni şi Popeşti-Leordeni
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Raed Arafat spune că, o cabină de schi, probabil că va funcționa la jumătate de capacitate.

”Nu s-a adăugat nicio restricție nouă, cu excepția faptului că se va emite un ordin pentru zonele de schi, pentru modul în care vor fi întrebuințate, pentru modul în care vor fi utilizate cabinele de transport pe cablu. Pentru că acolo e un risc și bineînțeles nu au fost reglementate până acum, având în vedere că e posibil să fie aglomerație, ele trebuie să fie reglementate și reglementarea lor va fi prin ordin a mai multor miniștri, care vor semna un ordin comun. Probabil că va fi la jumătate de capacitate o cabină de schi. Restul, teleschiurile vor fi folosite normal, bineînțeles respectând condițiile care sunt până acum.” - a declarat secretarul de stat pentru Știrile Pro TV.

Petrecerile de Căriun și Revelion ar trebui limitate doar la membrii familiei

 

Petrecerile de Crăciun și Revelion reprezintă un risc de îmbolnăvire cu Covid-19 dacă sunt organizate cu persoane din afara familiei-gazdă.

Raed Arafat spune că statul român nu poate interzice astfel de petreceri private, însă recomandarea autorităților este ca aceste sărbători să fie petrecute doar între cei apropiați, ”adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască”.

Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă.

În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine.

Sunt recomandări pe care le dăm. Să nu vedem titluri care o să apară în unele ziare, că Arafat a interzis sau Comitetul a interzis populației să invite oameni acasă. Noi n-am interzis, noi recomandăm ca oamenii să limiteze contactul în această perioadă și să păstreze sărbătorile în rândul familiei.

Bineînțeles, aici, cine dorește să riște, există o limită care poate să meargă către ea. Pot să meargă, pot să participe la diferite acțiuni, dar vor fi reguli care vor fi foarte stricte pe aceste acțiuni.” - a spus Raed Arafat la Pro TV.

 

În ceea ce privește mesele festive de Crăciun și Revelion organizate în unitățile de cazare a turiștilor, Arafat atrage atenția că restaurantele hotelurilor pot funcționa la o anumită capacitate, care este determinată de incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 în localitatea respectivă.

Știți foarte bine. Sub 1,5 la mie incidență, capacitatea este la 50 %. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Și peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazați în hotel. Dar capacitatea acestor locații nu poate depăși 50 %.” - a mai precizat șeful DSU.

Arafat: ”Măcar, dacă se face colindatul, să nu se intre în casă”

 

Colindatul este o altă activitate care prezintă un risc de răspândire a noului coronavirus. Motivul? Copiii umblă din casă în casă și pot transmite, în acest fel, virusul Sars-Cov-2.

În satele de munte din Maramureş, tradiţia colindatului din poartă în poartă se păstrează din moşi strămoşi. Anul acesta însă nici zăpada n-a căzut, iar obiceiul nu se ştie dacă va mai putea fi ţinut.

Întrebat cum comentează afirmațiile etnologilor de la Muzeul Satului, care susțin că nu ar fi bine să renunțăm la această tradiție, Arafat a replicat că nu etnologii tratează oamenii în spitale.

Raed Arafat”Nu etnologii tratează oamenii la spitale și nu etnologii se vor îmbolnăvi și nu părinții lor se vor îmbolnăvi, decât dacă vor merge la colindat. Noi am zis că - și eu am zis asta, personal - că nu este recomandat să se facă, pentru că asta însemană plimbare între mai multe case, mai multe apartamente, mai multe grupuri de oameni. Asta înseamnă transmitere. (...) Adică te duci la colindat la case în care sunt persoane în vârstă, după care te trezești după o săptămână, persoanele respective în terapie intensivă.

 

Cosmin Stan: Și dacă totuși nu vor să renunțe la colindat, ce le recomandați?

Raed Arafat”Orice recomandare este de a limita contactul. Măcar dacă se face colindatul să nu se intre în casă. Adică să se facă afară, să iasă cine este colindat afară, să discute acolo. Acum, să spun că să poartă mască, da. Dacă e afară trebuie să poarte mască. Dar atenție la acest aspect, pentru că poate într-adevăr să ducă la o problemă. Dacă colindatul este făcut afară, nu se intră în casă, nu este un contact îndelungat în casă, este, normal, riscul mai mic. Dacă se intră în casă și vorbim de colindatul între prieteni, care se intră unii la alții și stau și se plimbă de la casă la alta la toți prietenii lor, riscul este foarte mare.”

Arafat, despre cazurile de îmbolnăvire cu Covid-19: ”Problema este cât va fi după sărbători”

 

Concluzia este una singură. Aceste sărbători de iarnă sunt marcate de epidemia de Covid-19, iar autoritățile se tem că - după Crăciun și Revelion - numărul de îmbolnăviri în România ar putea crește.

”Problema este cât va fi după sărbători. Cât de mult s-au respectat regulile. Este posibil ca după sărbători să asistăm la o creștere. Este acest lucru posibil, fără să speculăm acum. O să vedem.” - a spus Arafat.

Secretarul de stat mai face apel la români să înțeleagă faptul că ”nimeni nu are nimic împotrivă ca lumea să se distreze și să se simtă bine” și că România mai are ”un hop de trecut”.

”Ne pare rău. Trebuie lumea să înțeleagă că nimeni nu are nimic împotrivă ca lumea să se distreze și să se simtă bine, dar până va veni vaccinul, și după cum vedeți, la începutul anului va începe acest lucru, vom începe vaccinarea în primul trimestru, până atunci mai avem un hop de trecut. După ce începe vaccinarea poate că lucrurile încep să se îmbunătățească și, bineînțeles, la anul să revenim cât mai aproape de normalitate. Asta este speranța noastră. Dar în acest an trebuie să avem grijă mai departe.” - a mai spus Arafat la Pro TV.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Carantina zonală pentru oraşul Măgurele va fi ridicată începând de sâmbătă, ora 22:00
Carantina zonală pentru oraşul Măgurele va fi ridicată începând de sâmbătă, ora 22:00

Măsura carantinei zonale va fi ridicată pentru oraşul Măgurele începând de sâmbătă, ora 22,00, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov.

Carantină prelungită cu 7 zile în localităţile Corbeanca, Dobroeşti, Mogoşoaia, Otopeni şi Popeşti-Leordeni
Carantină prelungită cu 7 zile în localităţile Corbeanca, Dobroeşti, Mogoşoaia, Otopeni şi Popeşti-Leordeni

Măsura de carantinare se prelungeşte pentru o perioadă de 7 zile, începând de sâmbătă, ora 22,00, în localităţile Corbeanca, Dobroeşti, Mogoşoaia, Otopeni şi Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov.

Tradiția colindatului, știrbită de pandemie. Cum se merge cu uratul în acest an
Tradiția colindatului, știrbită de pandemie. Cum se merge cu uratul în acest an

Ar fi vremea colindatului, dacă n-am fi în pandemie. În Maramureş, coconii obişnuiţi să meargă cu uratul, vestind naşterea Domnului repetă cântecele şi se organizează în grupuri mici, doar cu fraţii şi verişorii.

Fitness în timpul pandemiei de Covid-19. Cât costă un antrenor personal pe lună
Fitness în timpul pandemiei de Covid-19. Cât costă un antrenor personal pe lună

Pandemia i-a pus la grea încercare pe cei care mergeau regulat la sala de fitness. Sportivii trebuie să păstreze distanța între ei, să facă dușul acasă și, dacă pot, este recomandat să poarte masca în timpul antrenamentului.

Județele cu cele mai multe noi cazuri de COVID-19. Unde se înregistrează cea mai mare incidență
Județele cu cele mai multe noi cazuri de COVID-19. Unde se înregistrează cea mai mare incidență

Rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut în Bucureşti la 6,89 la mia de locuitori faţă de 7,04 în ziua precedentă, Capitala fiind urmată de judeţele Constanţa, cu o incidenţă de 6,76 la mie şi Ilfov, cu 6,75 la mia de locuitori.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.