Incendiu puternic la o fabrica de vopseluri din Constanta. Sase autospeciale ISU au intervenit. VIDEO
Orasul Constanta, dar si statiunea Mamaia, unde se afla zeci de mii de turisti in vacanta, au fost invaluite miercuri intr-un nor negru de fum periculos.
Un depozit de deseuri toxice s-a aprins, iar incendiul a fost stins dupa mai bine de 5 ore. Specialisti in radiatii au facut masuratori si au transmis ca nu exista pericol radioactiv. Garda de Mediu a luat insa in calcul faptul ca au fost depasite cotele de poluare.
Depozitul de deseuri toxice se afla la marginea comunei Lumina - aproape de Navodari si statiunea Mamaia - in care zeci de mii de turisti stateau la plaja cand a izbucnit incendiul. Vantul care a batut cu putere a purtat norul negru de fum, pe deasupra blocurilor, spre orasul Constanta.
Angajat al depozitului: "S-a aprins iarba, apoi niste plastice si in doua minute s-a extins peste tot. Eu eram aici, am incercat sa localizam din prima, n-am reusit, am evacuat tot ce s-a putut evacua."
In depozit se aflau deseuri petroliere, uleiuri si vopseluri, materiale extrem de inflamabile. Autoritatile s-au temut initial ca sunt radioactive, asa ca au cerut sprijinul unei unitati speciale destinate interventiei in cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice si radiologice. Din fericire, temerile nu s-au confirmat.
Anca Chirita, ISU Dobrogea: "Se intervine pentru lichidare cu 6 autospeciale, 35 de pompieri, o autospeciala pentru masurarea nivelului de radiatii."
Garda de Mediu a cules probe pentru masurarea poluarii, insa rezultatele nu sunt gata pe loc.
Marian Rasnoveanu, director Garda de mediu Constanta: "La fata locului este laboratorul garzii de mediu care va prelua probe de sol si aer pentru a vedea in ce masura sunt depasiri."
Depozitul de deseuri fusese verificat in urma cu 2 luni si avea toate avizele in regula, sustin reprezentatii Garzii de Mediu. Impreuna cu ei pompierii si polistii fac anchete pentru a stabili cum a izbucnit incendiul.