Incendiul de la Spitalul Robănescu, unde se aflau 110 copii, se putea transforma într-o tragedie. Ciolacu: ”Asta este”
S-a dat alarma marți-noapte la Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu, după ce un transformator aflat în curtea unității medicale a luat foc. Apoi a aprins și două mașini din apropiere.
Peste 100 de pacienți și cei care-i însoțeau - părinți ori bunici - au fost evacuați de urgență. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Cel mai probabil, cauza incendiului ar fi canicula, care a încins peste măsură cablurile, cred cei din conducerea unității medicale. Tot ei spun că transformatorul era nou.
Cazați peste noapte la Spitalul pentru copii "Marie Curie", din apropiere, pacienții ar urma să revină miercuri în saloanele lor.
Alarma s-a dat în jurul orei 22, când transformatorul a explodat și a fost cuprins de flăcări uriașe. Cei aflați în zonă au încercat să stingă incendiul înainte să ajungă pompierii.
Trecător: ”Eram pe bulevard, pe Brâncoveanu, și am auzit o bubuitură puternică și am văzut flăcări și am fugit repede să văd ce este. Și după aceea au început să vină pompierii, să vină jandarmii, să vină ambulanțe. M-am speriat pur și simplu, că nu știam ce se întâmplă”.
Localnic: ”S-a auzit o bubuitură, am ieșit afară, am văzut flacără, ne-am întors, am luat extinctoare, eu cu vecinul de vis-a-vis, am încercat cu 2 extinctoare să stingem focul, nu s-a putut”.
În acest timp, medici și asistente, o parte veniți de acasă, încercau, la rândul lor, să stingă flăcările. În timp ce alții se ocupau de evacuarea celor 110 pacienți, cu vârste de la 4 luni la 17 ani - dar și a însoțitorilor.
Dr. Andrada Mirea, directorul medical al Centrului de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu: ”S-au organizat cu extinctoarele, numai că flăcările erau... Practic în maxim 5-7 minute toți pacienții erau aici în stradă. A fost un apel din partea inginerului nostru de pe tehnic, a sunat la Enel și aceștia au confirmat că a picat o fază. Că sunt probleme pe străzi din cauza căldurii. Se încing cablurile, se încing transformatoarele”.
Transformatorul nou a explodat din cauza caniculei
Raed Arafat: "Din fericire nu avem victime, nu avem persoane care au necesitat îngrijiri medicale până la acest moment. Va fi investigată cauza incendiului”.
Cei evacuați au ajuns la spitalul Marie Curie, aflat chiar lângă centrul în care s-a petrecut explozia.
Dr. Denis Ștefănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „M.S. Curie”: ”Toți au fost preluați de către spital, acum sunt cazați și sunt în siguranță. Toată lumea e calmă. Copiii mari s-au speriat, dar acum au înțeles și totul e ok”.
Zona - împânzită de pompieri, polițiști și jandarmi - a fost blocată aproape 2 ore.
Pompier: „Salvatorii au intervenit cu 15 autospeciale pentru stingerea incendiului, iar oamenii spun că misiunea a fost îngreunată de lipsa hidranților din zonă.”
După ce focul a fost stins, iar pacienții au fost în siguranță, au fost declanșate mai multe anchete care trebuie să lămurească de ce a explodat transformatorul. O pană de curent, spune directorul spitalului, i-a obligat să treacă pe generator.
Dr. Andrada Mirea, directorul medical al Centrului de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu: ”A fost un apel din partea inginerului nostru de pe tehnic, a sunat la Enel și aceștia au confirmat că a picat o fază. Că sunt probleme pe străzi din cauza căldurii. Se încing cablurile, se încing transformatoarele”.
Ciolacu: ”Acesta este sistemul public în acest moment”
După o oră și jumătate ar fi pornit alimentarea cu energie electrică. A fost momentul în care s-ar fi produs explozia.
Compania E-Distribuție Muntenia a comunicat că în rețea ei nu au înregistrat nicio întrerupere de curent anterioară incendiului. Conducerea spitalului Robănescu contrazice afirmația.
Alexandru Rafila: ”Managerul a sesizat Enel de două ori, sunt cetățeni de aici din zonă care nu au avut curent. Ei au primit aprobare de instalare a acestui transformator, el a fost achiziționat și instalat și se află în perioada de garanție”.
Marcel Ciolacu: ”Este foarte greu să prevezi că un transfomator care e în garanție explodează. Doamna doctor a luat măsurile cele mai bune într-un moment în care se putea transforma într-o tragedie. Acesta este sistemul public în acest moment. De aceea avem prin PNNR 5 miliarde de euro pentru investiții”.
Pompierii au pus la dispoziția spitalului un generator care să asigure necesarul de curent electric pentru pacienți și personalul medical. În acest timp, 11 pacienţi au cerut externarea și au plecat acasă, 75 au rămas internați și sunt mutați, pe rând, înapoi in Spitalul Robănescu.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, spital, copii, pompier, marie curie, Spitalul Robanescu,
Dată publicare:
26-07-2023 07:08