Inca o isprava a muncitorilor romani. Au distrus locuinte dacice, aflate in patrimoniul UNESCO

Ultima actualizare: 02-11-2012 07:11

Ce au reusit imparatul Traian si legiunile lui abia dupa saptamani crancene de lupta, au rezolvat intr-o secunda, doi muncitori cu un buldozer. Au indesat bolovani intr-unul dintre zidurile de aparare ale Sarmisegetuzei, iar acum e pe cale sa surpe.

Lucreaza pentru o firma care face o parcare in preajma sanctuarului vechi de 2000 de ani, asa ca pasiunea lor nu-i tocmai istoria. Drept urmare, au sapat si intr-o zona cu locuinte dacice, pe care le-au distrus.

La Sarmisegetuza Regia, la cativa metri de ruine, muncitorii unei firme de constructii au inceput cu multa harnicie lucrarile pentru o parcare. Din cauza excavatiilor, locuinte dacice din secolele I si II inainte de Chrisos, aflate in patrimoniul UNESCO, au ajuns istorie.

Mai mult, din cauza diferentei de nivel, constructorii au amenajat si o scara de acces spre situl arheologic, folosind pietre din cadrul complexului.

Arheologii sunt pur si simplu disperati. Ei cred ca excavatiile pot afecta zidul cetatii. La prima ploaie, apa se va infiltra si poate eroda structura. "Gresit" - sar cei care se fac responsabili de toate stricaciunile.

Teoretic, constructia avea nevoie de avizul Comisiei de Arheologie, iar de fata ar fi trebuit sa fie non-stop un expert. Daca se va dovedi ca lucrarile au fost facute fara semnaturile legale vinovatii risca dosar penal pentru distrugere.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO