În România se produce tot mai mult vin spumant. Cum este fabricat în cramele locale

×
Codul embed a fost copiat

Francezii au şampanie, spaniolii au Cava, iar italienii au proseco. Generic, i se spune, însă, vin spumant.

Această licoare cu bule are o istorie, inclusiv în România. Ţara noastră produce în fiecare an 50 de mii de hectolitri, iar cifra este în creştere. În ultimii ani, o serie de crame locale fabrică din ce în ce mai mult vin spumant.

Podgoria Târnave este cea mai importantă zonă viticolă din Transilvania. Vara, razele soarelui mângâie stugurii dulci din soiurile Chardonannay, Fetească Regală şi Pinot Noir. Şapte feluri de vinuri spumante, albe şi roze, cu arome brute sau fructate, obţin din ei propietarii de podgorii.

Până să ajungă pe linia de producţie, vinurile spumante se odihnesc cel puţin un an în cramă. În acest timp, sunt tirajate, măturate, fermentate şi supuse unui procedeu prin care se elimină drojdia depusă pe dop. Aceasta etape se numeşte „remuaj”. Sticlele sunt aşezate într-o stivă de lemn, cu vârful în jos.

Aici, vinurile spumante se produc prin metoda tradiţională, numită şi champenoise. Sunt fermentate direct în sticlă.

Citește și
certificat verde
Când am putea merge în vacanţe cu certificatul verde. De ce s-a renunţat la termenul "paşaport de vaccinare"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Bogdana Corcoz, reprezentant al unui producător de vin spumant: „Sunt nişte vinuri rafinate, sunt nişte vinuri superpremium, nişte vinuri de lux”.

Se consuma la 6-8 grade Celsius. Este recomandat ca cel extra brut să fie consumat înainte de masă. Culoare, de obicei, este un galben-verzui spre galben auriu, nuanţa care se potriveşte vinului spumant care s-a păstrat în vase o perioadă mai lungă de 2-3 ani.

20 la sută din producţia mondială de spumante este obţinută prin metoda tradiţională. La noi, procentul este ceva mai mic. Producem astfel doar patru din o sută de sticle.

Stephen Donnely, oenolog: „Fermentează în sticlă şi îl lăsăm minim doi-trei ani. Apoi, vedeţi aici drojdia. Dar cum facem să scoatem aceasta drojdie... Îngheţăm vârful sticlei şi, când e îngheţat, putem întoarce sticla, scoatem dopul, acoperim cu degetul, apoi adăugăm un dozaj, adică un pic de zahăr şi vin să umplem”.

Din producţia totală de vinuri din România, estimată anul trecut la aproape patru milioane de hectoliri, doar unu la sută sunt spumante. Pandemia a scăzut consumul. Au crescut, în schimb, vinurile organice, considerate de unii un nou trend în industrie. Sunt produse din struguri care nu au fost trataţi cu pesticide şi chimicale, iar în vie pământul nu este lucrat cu utilajele.

Ștefan Timofti, somelier: „E dat la sapă, e dat la mâna, practic. Vine omul şi munceşte via cum era pe vremuri”.

Pe dealurile din Podgoria Dealu Mare, strugurii culeşi cu mâna ajung în budane de stejar franţuzesc, iar pentru fermentare se foloseşte doar drojdie organică.

Ștefan Timofti, somelier: ”Un vin organic, din punctul meu de vedere, ar trebui să reflecte mult mai mult zona din care provine, în care naturaleţea vinului provine din naturaleţea pământului şi oamenilor care îl produc”.

Vinuri organice se produc şi în Constanța.

Gabriel Vaschei, inginer viticol: „Sunt foarte corpolente, foarte aromate. Se păstrează în baricuri de stejar franţuzesc, care dau aceea nota de vin fin, cu arome de vanilie, puţin marţipan, migdale”.

În ţară sunt şi producători care încearcă să îi atragă pe români cu vin pelin, un sortiment la modă în trecut. Cel alb poate fi atât ca aperitiv, cât şi ca ingredient în mâncare. Iar când vine vorba de friptura de miel, atunci intră în scena cel roşu.

Specialiştii recomanda această băutură de Paşti, pentru că are şi calitatea de a curăţa organismul de toxine, când mulţi nu au limită la friptură şi drob de miel.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Viticultorii au început să se bazeze pe soiuri mai rezistente, importate sau create de cercetători
Viticultorii au început să se bazeze pe soiuri mai rezistente, importate sau create de cercetători

Ca să îşi salveze culturile, viticultorii de la noi apelează la soiuri mai rezistente. Unii aleg variante recent omologate în staţiunile de cercetare, alţii le aduc din Europa.

Când am putea merge în vacanţe cu certificatul verde. De ce s-a renunţat la termenul
Când am putea merge în vacanţe cu certificatul verde. De ce s-a renunţat la termenul "paşaport de vaccinare"

Vin promisiuni din partea instituțiilor europene că vom putea pleca în vacanță, la vară, fără să stăm în carantină.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.