În ce stare este ministrul Bode după accident. Procurorii militari spun că s-a încălcat legislația

Ultima actualizare: 03-09-2020 19:34

Se complică situația în cazul accidentului în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a cărui mașină era condusă de un ofițer al Serviciului de Pază și Protecție.

Pe lângă faptul că șoferul a încălcat mai multe reguli de circulație, procurorii militari susțin că accidentul nu a fost raportat organelor militare, așa cum cere legea. Deocamdată ministrul Transporturilor refuză să vorbească despre incident.

Şoferul ministrului Lucian Bode, angajat SPP, a încălcat mai multe reguli de circulaţie. Goneşte cu viteză în localitate, pe contrasens, face depăşiri în zone fără vizibilitate, pune în pericol vieţile celor care circulă regulamentar. Până la accident a fost doar un pas.

În urma accidentului şoferul ministrului, ofiţer în vârstă de 33 de ani, şi un pasager din maşina de care s-a izbit, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Conform unui comunicat dat miercuri de SPP, rănit uşor ar fi fost însă doar angajatul lor. Poliţiştii au pus la dispoziţia Parchetului Militar toate datele, dar procurorii militari susţin că a fost încălcată legislaţia.

Reporter: Ce trebuia să facă SPP-ul imediat după producerea acestui accident? Erau obligați să anunţe parchetul?
Bogdan Pârlog, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar: Trebuia să informeze parchetul militar în legătură cu producerea evenimentului. În măsura în care nu a fost aceasta informare, vor fi anumite consecinţe prevăzute de normele şi regulametele militare.

Până acum, SPP a recunoscut doar că traficul în locul accidentului era extrem de aglomerat şi şi-a manifestat regretul pentru disconfortul creat celorlalţi şoferi. Din păcate însă astfel de cazuri au mai fost.

Cosmin Andreica, președinte Sindicatul Europol: "Este de notorietate faptul că oamenii politici atunci când ajung în funcţii profită la maximum şi de şoferi şi de autoturisme. Domnul Bode nu va răspunde pentru nimic. De obicei, apărările acestor demnitari sunt tocmai faptul că ei stau pe bancheta din spate."

Klaus Iohannis, președintele României: „Ministrul a fost pe banchetă, în spate.”

Preşedintele Iohannis consideră că ministrul Bode nu trebuie să demisioneze pentru acest incident.

Cosmin Andreica, președinte Sindicatul Europol: „E clar că în cazul de față SPP-istul va fi găsit vinovat, însă SPP-iștii sunt angajaţi militari, ceea ce înseamnă că ei nu pot să vorbească, nu îşi pot exprima nemulţumirile şi de asemenea există şi o presiune din partea oamenilor politici să încalce prevederile legale în ceea ce priveşte codul rutier pentru a ajunge în cel mai scurt timp la locul respectiv. Dacă omului politic nu îi convine, îl schimbă a doua zi până găseşte pe cineva care este dispus să încalce legea."

Accidentul s-a produs pe Dealul Negru, pe drumul care leagă Piteștiul de Râmnicu Vâlcea, loc pentru care toţi miniştrii Transporturilor, inclusiv Lucian Bode au promis o autostradă. Tot pe aici se deplasează aproape săptămânal spre casa din Sibiu şi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi ministrul Lucian Bode spre casa din Zalău.

Surse din ministerul Transporturilor susţin că ministrul Lucian Bode este bine. Vineri se va afla în Bihor unde va inaugura cu surle trâmbițe fix 5 km şi 350 de metri din celebra autostrada Cluj-Borș. Pentru că va fi şi presa de faţă, ar trebui să pregătească şi răspunsuri pentru următoarele întrebări: Unde se grăbea atât de tare? De ce nu i-a cerut şoferului să conducă regulamentar ca să nu pună în pericol vieţile celorlalţi participanţi la trafic? Şi dacă nu cumva se gândeşte să îşi dea demisia pentru această situaţie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO