Imagini dramatice. Cu lacrimi în ochi, un pacient își salută soția, internată și ea cu Covid, la alt spital. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Doliu negru şi o suferinţă cruntă este de acum în alte 300 de familii care îşi plâng rudele răpuse de Covid. Boala parşivă curmă vieţi tinere, iar în spitale, medicii se simt neputincioşi.

Pe unii îi pierd, iar cei care rămân sunt bulversaţi de tragediile care se petrec sub ochii lor. Ar vrea să fugă cât mai departe, dar abia au forţă să respire. În gândul fiecăruia sunt cei rămaşi acasă, ori care la fel ca ei, se roagă să scape cu viaţă pe un alt pat de spital. 

Cu mască de oxigen la gură şi ochii în lacrimi, un bărbat internat la Bagdasar Arseni a găsit forţa să îi strige soţiei că o iubeşte. Şi ea are Covid, însă nu are cum să-l audă, pentru că este internată într-un alt spital.

- „Mihaela, te iubesc!”
- „Pe cine aţi strigat?”
- „Pe soţia mea!”
- „Să vă faceţi bine să mergeţi la dânsa.”
- „Este acasă?”
- „La spital la Malaxa.''

Doar în secţia de primiri urgenţe de la Bagdasar Arseni sunt 76 de bolnavi. Mulţi nu mai au puterea să spună că îi doare. Îi urmăresc pe doctori cu privirea şi aşteaptă să audă că se vor face bine.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Sunt bolnavi în fiecare colţ al unităţilor de primiri urgenţe. Sunt atât de mulţi încât sunt stau pe holuri: pe tărgi ori pe scaune. Toţi sunt conectaţi la oxigen.

Este dezastru peste tot în ţară. La UPU sunt aproape 2.200 de oameni cu infecţia covid. 84 dintre ei sunt intubaţi.

Este o luptă continuă pentru viaţă, însă din păcate, nu întotdeauna bolnavii ies învingători.

Numărul celor ucişi s-a apropiat de 45.000 de la debutul crizei sanitare. Printre ei şi un bărbat care s-a stins în spitalul din Ploieşti, după ce medicii l-au resuscitat minute în şir.

Dr. Amin Zahra, medic ATI SJU Ploieşti: „Pacient de 34 de ani, necunoscut cu vreo boală. Boala există, omoară pacienţi tot mai tineri. Din păcate, e foarte agresivă şi foarte rapidă.''

Cumplit este ca ceilalţi bolnavi privesc din colţul lor aceste scene cutremurătoare şi văd zi de zi cum alţii se sting.

La terapie intensivă sunt acum 1855 de romani între care şi 41 de copii.

Bogdan Nica, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti: „S-a ajuns într-o zonă de război. Se întâmplă să treacă şi 24 de ore până îi găsim un pat pacientului. Oamenii sunt epuizaţi, la capătul puterilor, asistenţii ies şi plâng din secţie, văd atâta suferinţă şi moarte.''

Pacienții vin rând pe rând, mulţi dintre ei în stare gravă. În interior, medicii fac eforturi supraomenești pentru a salva fiecare viață.

Evoluţia bolii s-a schimbat în ultima vreme, spun medicii, aşa că mai multe probe de la Iaşi au fost trimise la Institutul Matei Balş din Capitală pentru secvențiere.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Discutăm, dacă nu de o nouă tulpină, de o agravare a tulpinii Delta, din punct de vedere al simptomatologiei. Pacienţii care se prezintă în spital în prima fază prezintă necesar minim de oxigen 3-5 litri pe minut, iar în timp scurt, de la o oră în sus, necesarul escaladează şi ajunge la 25 de litri pe minut. Adică este necesară intervenţia de pe terapie intensivă."

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iaşi: „Pacienţii din valul 4, că ei sunt mult mai rapid gravi, cuprinderea pulmonară este foarte gravă, chiar la pacienţi tineri. Avem pacienţi de 33 şi 45 de ani cu afectare 80%."

Pe de altă parte, bolnavii internaţi în spitalul modular de la Leţcani se plâng de frig. Cei de la ISU, care au preluat administrarea logistică a unităţii sanitare, se gândesc să monteze pe holuri perdele de aer ca să încălzească spaţiile.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
O șoferiță cu permisul suspendat a rănit un minor și a fugit de la locul accidentului, în Timiș
O șoferiță cu permisul suspendat a rănit un minor și a fugit de la locul accidentului, în Timiș

O şoferiţă din Târgu Jiu, cu carnetul de conducere suspendat, a accidentat un copil de 14 ani săptămâna trecută în Timişoara şi apoi a părăsit locul faptei.  

Prohibiţia pescuitului în România se extinde. Până când este în vigoare
Prohibiţia pescuitului în România se extinde. Până când este în vigoare

Prohibiţia pescuitului se extinde începând de marţi şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria, pescuitul sezonier la scrumbie în Deltă urmând să se facă doar de pescarii autorizaţi, fără ca aceştia să aibă vreun însoţitor sau ajutor în barcă.

Pățania unui tânăr din Mureș care a înălțat un zmeu. „Sunt foarte îngrijorătoare aceste incidente”
Pățania unui tânăr din Mureș care a înălțat un zmeu. „Sunt foarte îngrijorătoare aceste incidente”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă avertizează asupra riscului pe care-l reprezinţă jocul cu zmeul în apropierea liniilor electrice sau alte surse de electricitate, după ce un tânăr din judeţul Mureş a fost la un pas de moarte.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.