Iesenii care s-au revoltat impotriva primariei si au avut castig de cauza. "Este un act de reparatie culturala"


Ultimul update: Joi 26 Noiembrie 2015 07:07
Data publicarii: Luni 23 Noiembrie 2015 13:49
Categorie: Stiri actuale

Scandalul defrisarii teilor de pe bulevardul central din Iasi a ajuns la un deznodamant fericit: cu 13.000 de voturi IMPOTRIVA salcamilor japonezi si respectiv PENTRU replantarea teilor taiati abuziv, iesenii au avut castig de cauza in fata primariei.

Luni dimineata, muncitorii s-au apucat sa dezgroape copacii pitici si vor planta in fata Mitropoliei 120 de tei argintii, adusi din Italia.

Dupa doi ani si jumate de cand au fost plantati pe bulevardul central al Iasiului, in locul teilor falnici doborati, salcamii japonezi sunt scosi luni din pamant si vor fi rasaditi apoi in alte parcuri din oras. Specia de mici dimensiuni era nepotrivita pentru o artera de promenada- sustin multi dintre ieseni.

"Bani aruncati pe geam, bani aruncati aiurea. Uite popa, nu e popa, scoate salcamii, pune teii... fiecare face cum vrea el.”

Barbat: "E bun, sa puna tei care miroase frumos.
Reporter: Sunteti multumit de schimbare?
Barbat: foarte multumit! E frumos cu teii, umbra, miroase frumos"
.

Actiunea de acum vine dupa indelungi proteste ale iesenilor, care se simteau legati afectiv de tei- ca arbore reprezentativ al orasului si simbol al poeziei lui Eminescu. In ciuda opozitiei societatii civile, in 2013 au fost pusi la pamant 140 de tei falnici, cu coroane bogate. In varsta de circa 50 de ani, copacii faceau umbra vara si dadeau farmec bulevardului central din Iasi. Dupa ce, din ordinul primariei, au fost plantati in loc salcami japonezi, peste 13.000 de ieseni au semnat o petitie a grupului de pe facebook "Iasi-ul salveaza teii". Iar luni se vad rezultatele actiunii lor.

Sincron Ionel Lupu, dendrolog: "Eu zic ca este un act de reparatie culturala in primul rand. Pe Bulevardul Stefan cel Mare, in loc sa fie o specie de arbori autohton, fag, stejar, ulm, carpen, a fost plantat acest salcam japonez."

Primaria a cumparat din Italia teii argintii cu 170 de euro bucata. Zilele acestea, pomii vor fi plantati in locul salcamilor japonezi, iar investitia se ridica la 20 de mii 400 euro.

Tags: iasi, tei, replantare, oras,

VIDEO PROTVPLUS.RO