Școlile se închid între 25 și 29 septembrie. Ce se va întâmpla după 30 septembrie

×
Codul embed a fost copiat

Școlile nu se închid după alegeri, dar elevii vor trece în sistemul online, trei zile. Vineri, luni și marți, cei din școlile cu secții de votare vor învăța de acasă.

Autoritățile pregătesc măsuri speciale de igienă pentru ziua alegerilor, iar directorii instituțiilor se gândesc cum să dezinfecteze cât mai bine clasele, după vot.

Inițial, oficialii au spus că în București au nevoie de 4 zile pentru organizarea secțiilor de votare și dezinfectarea spațiilor. Dar astăzi au anunțat ca vor fi necesare doar trei zile: vineri, luni și marți.

Ludovic Orban, premierul României: "Nu suspendarea cursurile, ci organizarea online a cursurilor pentru că în şcolile în care se organizează secţii de votare trebuie efectuate toate procedurile de protecţie sanitară, de dezinfectare, de nebulizare."

Sunt trei zile în care profesorii nu vor putea să intre în şcoli, ci vor preda şi ei la rândul lor de acasă.

Citește și
Elevi care învață afară
Creşte numărul de infectări cu Covid în şcoli. Tot mai mulți elevi, în izolare la domiciliu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Lidia Sorop, director Colegiul Naţional Matei Basarab: "Profesorii au laptopuri date de la şcoală, dar sunt puţin mai vechi, primite în 2014, unele funcţionează, altele nu. Aşa că unii au decis să le înlocuiască cu unele personale.

În timp ce copiii vor învăţa de acasă, în sălile de clase vor fi organizate secţiile de votare, cu puncte de triaj, cabine speciale pentru cei cu febră şi circuite separate.

La intrarea în secţia de votare va fi amenajat un colţ de dezinfectare. Trebuie să vă curăţaţi mâinile înainte şi după ce votaţi. Cât despre interacţiunea cu membrii comisiei, nu vă aşteptaţi ca anul acesta să vă înmâneze cineva ștampila sau pixul. Trebuie să le luaţi singuri. Tot singuri veţi pune şi ştampila cu votat pe spatele cărţii de identitate. Trebuie să purtaţi masca aproape tot timpul. O puteţi da jos câteva secunde atunci când sunteţi identificat, nu înainte de a face doi paşi în spate ca să menţineţi distanta."

Membrii comisiei sunt obligaţi să se spele pe mâini după fiecare interacţiune fizică şi să aerisească sala cel puţin 10 minute, o dată la două ore. După ce urnele vor fi închise, urmează o altă provocare.

Un alt pas important va fi reîntoarcerea la şcoală a elevilor. Imaginaţi-vă că aceste şcoli, unde vor fi secţii de votare vor fi perindate de mii, dacă nu zeci de mii de alegători şi trebuie dezinfectate temeinic.

Cristian Tănase, purtător de cuvânt - Ministerul Educației: "Autoritatea publica locală, cea care organizează procesul legislativ, va organiza şi dezinfectia acestor spaţii unde sunt secţii de votare."

Ministerul Sănătăţii spune că nu exista norme speciale care să îi ghideze pe reprezentanţii şcolilor cum să dezinfecteze sălile. Aşa că, fiecare director face cum consideră că este mai bine. Unul dintre colegiile mari din Capitala, de exemplu, a angajat o firmă care să dezinfecteze spaţiile.

Sever Pop, Director Colegiul Naţional Mihai Viteazu: Pulverizează foarte fin substanţa dezinfectantă ca un fel de ceaţă, în felul ăsta substanţa pătrunde mai bine în toate zonele, mai bine decât ai da cu un mop."

În alte şcoli, dezinfectarea va fi făcută de personalul unităţii de învăţământ.

Reporter: "Dezinfectarea se va face ca într-o zi obişnuită?
Lidia Sorop, director Colegiul Naţional Matei Basarab: "Da, vom respecta măsuri pe care le-am adoptat şi ne vom ocupa cu seriozitate astfel încât fiecare spaţiu să fie curăţat, aerisit şi dezinfectat."

Toate şcolile trebuie să folosească doar dezinfectaţi aprobaţi de Ministerul Sănătăţii.

Hotărârea CNSU: Școlile se închid între 25 și 29 septembrie. Orele se vor desfășura online

 

Activitatea didactică în școlile și liceele în care sunt organizate secţii de votare pentru desfăşurarea alegerilor locale va fi suspendată începând de vineri, 25 septembrie, şi până marţi, 29 septembrie, inclusiv.

Activităţile didactice se vor relua începând cu data de 30 septembrie, cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară.

Prezentăm integral textul hotărârii semnate de preşedintele Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, premierul Ludovic Orban:

"HOTĂRARE nr. 46 din 23.09.2020 privind suspendarea activităţilor didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare pentru alegerile locale 2020

Având în vedere măsurile şi activităţile specifice ce trebuie adoptate, organizate şi desfăşurate pentru pregătirea spaţiilor destinate secţiilor de votare în actualul context epidemiologic generat de virusul SARS-CoV-2, cât şi pentru reluarea în condiţii de siguranţă a activităţii didactice în aceste spaţii,

În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005 cu modificările şi completările ulterioare,

În temeiul prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) şi alin. (3) lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 Activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare pentru desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secţiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, se suspendă începând cu data de 25.09.2020 până la data de 29.09.2020 inclusiv.

Art. 2 Activităţile didactice pentru unităţile prevăzute la art. 1 vor fi desfăşurate în sistem online, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Art. 3 Activităţile didactice prevăzute la art. 1 se vor relua începând cu data de 30.09.2020 cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară.

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
LISTA școlilor din București care vor fi închise între 25 și 29 septembrie, din cauza alegerilor
LISTA școlilor din București care vor fi închise între 25 și 29 septembrie, din cauza alegerilor

Cursurile în școlile în care sunt organizate secții de votare pentru desfăşurarea alegerilor locale vor fi suspendate în perioada 25-29 septembrie, potrivit unei Hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență din 23 septembrie.

Creşte numărul de infectări cu Covid în şcoli. Tot mai mulți elevi, în izolare la domiciliu
Creşte numărul de infectări cu Covid în şcoli. Tot mai mulți elevi, în izolare la domiciliu

Pentru sute de elevi, revederea colegilor a fost o bucurie de scurtă durată. Îmbolnăviri confirmate în cazul unor colegi de clasă sau a unor profesori i-au trecut brusc în scenariul de cursuri online, cu izolare la domiciliu.

Problemele învățământului online: copiii nu aud ce spun profesorii și nu văd ce scrie pe tablă
Problemele învățământului online: copiii nu aud ce spun profesorii și nu văd ce scrie pe tablă

A trecut prima săptămână acest an şcolar plin de provocări, atât pentru elevi şi părinţi, cât şi pentru profesori.

Orban: Școlile se vor închide o zi sau două pentru alegeri, cursurile se vor ține online
Orban: Școlile se vor închide o zi sau două pentru alegeri, cursurile se vor ține online

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Botoşani, că şcolile care vor găzdui secţii de votare vor fi închise o zi sau două, însă cursurile nu vor fi suspendate, ci vor fi susţinute online.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.