Hackerul 'Guccifer' a fost adus din SUA si incarcerat la Penitenciarul Rahova. Ce pedepse are de ispasit

Ultima actualizare: 14-10-2016 07:17
Guccifer

 Marcel Lehel Lazar, hackerul roman supranumit 'Guccifer' care a contribuit la aflarea faptului ca Hillary Clinton a folosit un server privat de e-mail in timp ce era secretar de stat, a fost adus din SUA si incarcerat, marti, la Penitenciarul Rahova.

 Oficiali din ANP au confirmat ca hackerul a fost adus la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile in carantina.

In luna septembrie 2016, hackerul a fost condamnat la 52 de luni de inchisoare de catre un tribunal federal din orasul Alexandria, statul american Virginia. 'Guccifer', pe numele sau real Marcel Lehel Lazar (44 de ani), a pledat vinovat la acuzatiile de furt de identitate cu circumstante agravante si acces neautorizat la computere, dupa ce a fost extradat din Romania in SUA.

Lazar a declarat in diverse interviuri ca a spart serverul privat al fostului secretar de stat american Hillary Clinton de la locuinta acesteia din Chappaqua, New York, insa oficiali ai serviciilor de securitate nationala au respins afirmatiile acestuia pe care le-au calificat drept nefondate.

Rolul potential al lui Marcel Lazar Lehel in ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima data in luna aprilie de Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat continea circa 2.200 de e-mail-uri cu informatii clasificate si alte 22 de nivel Top Secret. Lazar este banuit ca a spart circa 100 de conturi de e-mail in perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numara fostul secretar de stat american Colin Powell, o ruda a fostului presedinte american George W. Bush si Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton.

In Romania, Marcel Lazar Lehel a primit, in 2014, o condamnare de 7 ani inchisoare, el fiind acuzat ca a accesat in mod repetat si fara drept, prin incalcarea masurilor de securitate, conturile de e-mail apartinand unor persoane publice din Romania, cu scopul de a intra in posesia datelor confidentiale aflate in posta electronica. Printre persoanele al caror e-mail a fost spart de "Guccifer" se afla fostul director al SRI, George Maior, si europarlamentarul PSD Corina Cretu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO