Guvernul promite metrou Bragadiru-Voluntari, resorturi de lux, spitale noi şi tren de mare viteză. De unde vor veni banii

Ultimul update: Sambata 25 August 2018 07:03
Data publicarii: Sambata 25 August 2018 07:03
Categorie: Actualitate

Guvernul anunţă noi investiţii, pe care vrea să le realizeze cu bani de la privaţi.

Pe listă găsim o linie de metrou care să lege oraşele Bragadiru şi Voluntari, trecând prin Bucureşti, o cale ferată de mare viteză spre capitalele ţărilor vecine, dar şi hoteluri de lux şi parcuri de distracţie pe litoral. Pentru toate aceste proiecte, care nu sunt însă idei noi, Executivul abia acum face studii. Aşa că, deocamdată, nu poate spune nici cât vor costa, nici când ar putea fi gata.

Magistrala de metrou Bragadiru-Voluntari, cu 30 de staţii pe traseu, este un proiect uriaş pe care Guvernul ar vrea să-l realizeze, în mare parte, cu bani de la privaţi. Deocamdată, nu se ştie când ar putea începe lucrările şi nici de unde vor veni bani pentru construcţie. În oraşul Bragadiru, aflat la 14 kilometri de Bucureşti, traficul este tot mai aglomerat, aşa că un metrou în zonă ar fi binevenit.

Cum nu e prima dată când aud că va veni metroul şi la ei, oamenii şi-au pierdut încrederea. „A trecut vara şi mai e un an jumate, se apropie campionatul european, nu cred că o să facă liniile de metrou. Cred că în 5-7 ani, noi batem pasul pe loc, aşa suntem noi.”

O linie de metrou care să facă legătura între această zonă din Bragadiru şi Voluntari, pe o distanţă de 25 de km, apare în planurile autorităţile încă de acum şapte ani. Între timp, proiectul a rămas tot pe hârtie, dar şi-a dublat costurile, estimate acum la aproape 3 miliarde de euro. Guvernul trebuie să găsească acum parteneri privaţi pentru aceasta investiţie.

Ion Ghizdeanu, comisia naţională de prognoză: ''Se fac analize pe atâţia ani, includ modele în care vedem cât se oferă privaţilor, eficienta economică. În lege spune că până la 25% poate să contribuie şi partenerul public''

Cum exemplul metroului din Drumul Taberei nu este deloc încurajator, proiectul având acum o întârziere de trei ani faţă de termenul iniţial de finalizare, cei de la Asociaţia Pro Infrastructura spun că autorităţile au pus şi de data aceasta carul înaintea boilor, anunţând un proiect-gigant, fără să facă mai întâi studii.

Ionuţ Ciurea, Asociaţia Pro Infrastructura: „Este uşor să anunţăm proiecte noi şi să le facem doar pe hârtie. Nu este clar din studiile de trafic, foarte lacunare făcute, dacă acest proiect este fezabil economic - adică cât o să plătească un călător pentru o călătorie din Rahova până în Colentina.

Tot cu bani de la privaţi Guvernul vrea să facă şi o linie de cale ferată de mare viteză, care să lege Bucureştiul de capitalele Ungariei şi Bulgariei. Nici celelalte proiecte anunţate nu sunt tocmai noi. De exemplu, proiectul unui spital regional la Târgu Mureş, despre care se vorbeşte de câţiva ani buni. Asta în condiţiile în care alte trei proiecte de spitale regionale, la Craiova, Cluj şi Iaşi, au deja mari întârzieri, deşi au fost aprobate încă din 2015.

Executivul s-a gândit şi la investiţii pe litoral, acolo unde vrea să construiască, împreună cu firme private, resorturi de lux în zona Costinesti-23 August. Nimeni nu ştie însă când vor demara lucrările.

Firea, realizări și proiecte în Sănătate: ”Au fost alocate bugete record”. VIDEO
Firea, realizări și proiecte în Sănătate: ”Au fost alocate bugete record”. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
extragere loto
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
”Jaful Secolului”: cât de mult s-a degradat opera lui Picasso, după ce a stat 5 ani îngropată în Tulcea
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
accident Dn15
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus