Guvernul le va achita peste 900 milioane fraţilor Micula. "Aruncam în aer traficul aerian"

Ultima actualizare: 13-12-2019 11:39
Romatsa a anuntat greva generala

Premierul Orban a anunţat vineri, că Guvernul a decis să plătească suma pentru care există titlu executoriu în urma procesului intentat statului român de fraţii Micula şi care afectează activitatea Romatsa

"Bugetul Ministerului Finanțelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții", a anunţat Guvernul României. 

În acest dosar, fraţii Micula au instituit, în urmă cu mai mulţi ani, sechestru pe conturile Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian. Ca urmare, ROMATSA are popriri de 394,9 milioane de euro pe conturi, în urma procesului câştigat de fraţii Micula împotriva statului român.

”Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. Trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din Statele Unite ale Americii care stabileşte un cuantum, iar atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la executare, practic cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărui activ deţinut de statul român în orice ţară din lumea asta şi practic asta îţi şi dezvăluie toate activele deţinute de statul român în orice ţară. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum în care va trebui să dezbatem, să luăm decizia", a anunţat Orban vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a relatat că, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deţinute de fraţii Micula, Curtea Arbitrală a ICSID a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari în 2013.

”Suntem la finele anului 2019, până în prezent autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată, sigur invocând diferite pretexte, a existat şi o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situaţia în care ne găsim este o situaţie extrem de gravă. La ora actuală ROMATSA se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare. Condiţiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european, sunt condiţii foarte stricte, iar printre condiţiile pentru a putea menţine această certificare Romatsa trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiarâ”, a spus şeful Guvernului,

El a afirmat că, urmare a deciziei luate de ICSID, fraţii Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanţa din Belgia a decis practic să nu permită EuroControl să finanţeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian.

”În momentul de faţă suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care practic e reţinută ca urmare a deciziei instanţei din Belgia şi care ar fi trebuit transferată către Romatsa este de 278 de milioane. Practic Romatsa trăieşte din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă care reprezintă adevăratul supor pentru funcţionarea Romatsa. Pe 24 este termen de judecată şi în cazul în care se menţine decizia luată de instanţa din Belgia, există un risc major ca Romatsa să rămână fără resurse financiare şi să nu mai poată să-şi păstreze certificatul de furnizor de servicii. A doua problemă majoră pe care o avem este apariţia unui titlu executoriu în România în baza căruia practic a început să fie atacate sigur conturile Ministerului Finanţelor, din fericire a fost suspendată executarea, dar au fost atacate companii profitabile ale statului roman: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi alte companii”, a explicat premierul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO