Guvernul demis face o nouă propunere pentru funcția de comisar european: Victor Negrescu

Ultima actualizare: 29-10-2019 15:15
Viorica Dancila
Inquam Photos / Ilona Andrei

Premierul interimar Viorica Dăncilă a anunțat marți că îl propune pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marţi.

Potrivit unor surse politice, PSD afirmă că a primit o scrisoare oficială de la Comisia Europeană, care i-ar fi cerut Guvernului Dăncilă să facă o nouă nominalizare pentru funcția de comisar.

FOTO: Victor Negrescu

Informaţia a fost confirmată pentru Știrile Pro TV de către Negrescu, după ce Viorica Dăncilă a făcut acest anunţ în cadrul unei vizite pe care o efectuează în judeţul Cluj.

"Îl recomandă şi Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles", a spus premierul demis, potrivit Agerpres, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor dacă Victor Negrescu este recomandat pentru funcţia de comisar european.

Potrivit acesteia, fostul ministru are experienţa necesară pentru o asemenea funcţie.

"Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experienţa de care se bucură, a fost europarlamentar, a fost ministru pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experienţa pe care o are pentru funcţia de comisar european", a explicat Viorica Dăncilă.

În replică, președintele Klaus Iohannis a transmis un comunicat de presă în care a anunat că Dăncilă ”nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european”.

”Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.” - spune șeful statului.

Comunicatul președintelui Klaus Iohannis:

 

”Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european

Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.
Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni.

Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esențial ca un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă.” - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Von der Leyen aștepta ca România să propună un candidat la postul de comisar european

 

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că se află în contact cu 'diferiţi actori români', apreciind că 'este timpul ca ei să prezinte un candidat' la un post în viitorul executiv european, transmite dpa.

'Singurul candidat care lipseşte este cel din România, aşadar sper că în zilele următoare vor putea prezenta un candidat', le-a declarat Ursula von der Leyen reporterilor, după discuţiile purtate la Helsinki cu prim-ministrul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Ursula von der Leyen a mai notat că, deşi Parlamentul European a respins trei candidaţi, printre care două femei, viitoarea Comisie va dispune de 'cea mai mare proporţie de femei avută vreodată' de un executiv al UE. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO