Localitati ramase in intuneric si zeci de case inundate. Romania, intre COD GALBEN de ninsori si COD PORTOCALIU de inundatii

×
Codul embed a fost copiat

Primul val de frig din aceasta iarna a adus zapada in nordul Moldovei, dar si inundatii destul de serioase in cateva localitati din sudul tarii.

Din cauza poleiului, un autocar care venea de la Londra s-a rasturnat intr-un sant in judetul Suceava. Patru dintre pasageri au fost raniti. In judetul Olt, oamenii sunt ingroziti ca in prag de sarbatori a navalit apa peste ei in case. Pentru moment, meteorologii au transformat codul galben de vremea rea intr-o simpla informare, semn ca lucrurile s-ar putea linisti in acest weekend.

In autocarul care se intorcea de la Londra erau 12 pasageri. Patru dintre ei au fost raniti.

Desi avertizarea ca se va forma polei a fost transmisa de meteorologi catre primarii inca de vineri, multi se pare ca nu s-au grabit sa curete drumurile. La iesirea din Suceava inspre Gura Humorului, camioanele nu au putut urca din cauza ghetusului.

Un barbat de 30 de ani, sofer pe TIR, a fost ranit grav dupa ce s-a rasturnat cu masina. Il avea in cabina si pe nepotul sau de 15 ani.

Citește și
cavnic
S-a deschis oficial sezonul de iarna. Ce au gasit turistii in Poiana in loc de zapezile mult-asteptate
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Citeste in aceasta stire:

-► NOU Zeci de gospodarii inundate, in Ramnicu Valcea
-►Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele Teleajen si Prahova
-►Valcea: 15 gospodarii inundate in cartierul Valea Mare din Babeni
-►Olt: Pompierii intervin in patru localitati pentru a scoate apa din gospodarii inundate
-►Prahova: Inundatii in 11 localitati in urma ploilor abundente
-►Neamt: Zece comune nu sunt alimentate cu energie electrica din cauza ninsorilor abundente
-►17 localitati din Vrancea au ramas fara curent electric ca urmare a ninsorii, ploilor si vantului puternic
-►Vremea rea continua pana duminica dimineata, in toata tara. Zonele in care ANM a restrans codul galben de ploi si ninsori


Efective ale Ministerului Afacerilor Interne intervin in continuare in 25 de localitati din judetele Dambovita, Giurgiu, Olt, Teleorman, Arges, Dolj, Valcea si Ilfov pentru limitarea efectelor meteo periculoase, la acest moment nefiind localitati izolate si nici persoane in pericol, a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog, intr-o declaratie de presa la sediul ministerului.

Purtatorul de cuvant al MAI a adaugat ca la aceasta ora mai sunt probleme pe trei drumuri judetene.

'In Dolj, raul Teslui a inundat drumul judetean 641 pe o portiune de 75 m, circulatia autoturismelor fiind deviata pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, in comuna Schitu se circula cu restrictii, iar pe 644 A - comuna Morunclav, se circula pe un singur sens. In aceasta dimineata, in 20 de localitati din judetele Galati, Prahova, Vrancea, Bacau, Mehedinti si Valcea era intrerupta alimentarea cu energie electrica, dar echipele de interventie erau deja in teren pentru remedierea situatiei", a afirmat Monica Dajbog.

Ea a precizat ca sambata dimineata hidrologii au emis un nou cod galben valabil pana la ora 18.00.

"Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe afluentii Oltului aferenti sectorului Sf. Gheorhge - Feldioara, judetul Brasov. Conform specialistilor, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinele superioare ale raurilor Tarlung, Ghimbasel si Barsa. Totodata a fost emis un cod portocaliu de inundatii valabil pana la ora 18, pentru raurile din bazinul Teleajean si bazinul superior al raului Prahova", a declarat Monica Dajbog.

Ea a reamintit ca in cadrul videoconferintei care a avut loc vineri, ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a cerut activarea Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta si a grupelor operative de la nivelul Inspectoratelor pentru situatii de urgenta din judetele aflate sub atentionari de cod galben sau portocaliu.

"Aceste masuri se mentin in toate judetele aflate in continuare sub atentionari meteo", a precizat Dajbog.

Purtatorul de cuvant al MAI a precizat ca in ultimele 24 de ore peste 1.200 de efective ale MAI cu peste 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase in 54 de localitati din 12 judete.

"Apele au inundat 20 de locuinte din judetele Olt, Mehedinti, Valcea si Giurgiu, si 66 de curti si gradini din Olt, Dambovita, Mehedinti, Arges, Valcea, Gorj, Ilfov si Giurgiu", a adaugat Monica Dajbog.

Ea a precizat ca in cursul noptii trecute 50 de pompieri, politisti, jandarmi si militari de la MApN au actionat in localitatea Babeni, judetul Valcea, unde digul canalului colector care traverseaza orasul s-a fisurat, existand riscul de inundatii, cat si pentru pregatirea evacuarii preventive a aproximativ 70 de persoane din locuintele situate in zona de risc.

'La aceasta ora se continua lucrarile la intarirea digului cu forte ale ISU ale MApN si din partea autoritatilor locale", a precizat Dajbog.

Purtatorul de cuvant al MAI a precizat ca o alta interventie de indepartare a unei situatii de risc pentru populatie a avut loc noaptea trecuta in zona localitatii Plosca din judetul Teleorman, unde Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis realizarea unei brese de scurgere sub calea ferata pe relatia Alexandria-Rosiori de Vede, lucrare necesara pentru a se evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca.

"Incepand de astazi dimineata s-a lucrat intens la refacerea terasamentului caii ferate pentru a se putea permite reluarea circulatiei feroviare. La aceasta ora circulatia feroviara pe aceasta ruta a fost reluata", a precizat Dajbog.

Purtatorul de cuvant al MAI a adaugat ca o alta zona care ramane in atentia autoritatilor este cea de pe DN67C Ranca-Novaci unde se actioneaza in continuare pentru deszapezire intre kilometrii 22 si 34.

"Aici in cursul noptii trecute in jurul orei 4.00, deplasarea unui microbuz care transporta sapte adulti si doi copii dinspre statiunea Ranca spre Novaci a fost facilitata de un plug care i-a deschis drumul inzapezit. De asemenea, o persoana care necesita asistenta medicala a fost transportata cu ajutorul unei senilate la o ambulanta care a dus-o la spital", a mai precizat Monica Dajbog.

Neamt: Zece comune nu sunt alimentate cu energie electrica din cauza ninsorilor abundente

Zece comune din judetul Neamt au ramas fara energie electrica din cauza ninsorilor abundente care au defectat patru linii electrice, potrivit declaratiilor furnizate Agerpres de prefectul Ioan Vlad Angheluta.

Comunele in care se regaseste aceasta situatie sunt Razboieni, Bozieni, Tibucani, Secuieni, Poienari, Dragomiresti, Valeni, Trifesti, Tupilati si Birgaoani.

'O singura linie electrica este total nealimentata cu energie electrica, iar trei linii sunt partial nealimentate, fiind afectate circa 10.000 de familii. Se actioneaza cu trei echipe de interventie ale SC E-ON Moldova SA pentru remedierea disfunctionalitatilor', a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Ioan Vlad Angheluta.

Pe drumurile nationale si judetene se circula in conditii de iarna. Pe toate sectoarele cu probleme se actioneaza cu utilaje de deszapezire si imprastiere de material antiderapant.

Prahova: Inundatii in 11 localitati in urma ploilor abundente

Pompierii prahoveni au intervenit, in ultimele ore, pentru evacuarea apei din curti si beciuri in 11 localitati din judet in care au fost inregistrate inundatii, cauzate de ploile abundente.

Potrivit unui comunicat de presa emis, sambata, de Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, in ultima perioada au fost inregistrate inundatii in 11 localitati, respectiv Sinaia, Valenii de Munte, Azuga, Busteni, Baltesti, Lipanesti, Baicoi, Plopu, Barcanesti, Podenii Noi si Mizil, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din beciuri si din curti.

De asemenea, lucratorii ISU au intervenit si pentru evacuarea apei la Sectia de Pediatrie a Spitalului Sinaia, unde a avut loc o revarsare a canalului de scurgere.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Prahova, Marius Mihai, grupul sanitar al personalului de pe acea sectie a fost inundat in urma revarsarii unui canal de scurgere, apa fiind evacuata cu o motopompa, activitatea medicala nefiind afectata. Totodata, sambata dimineata patru localitati, respectiv Pucheni, Puscasi, Pietrosani si Fanari, erau partial nealimentate cu energie electrica, fiind afectati la acel moment 2.658 de consumatori.

Purtatorul de cuvant al Electrica Muntenia Nord, Marian Popa, a declarat, pentru AGERPRES, ca acele deranjamente au fost remediate, astfel ca in prezent se mai inregistreaza deranjamente colective doar pe reteaua de joasa tensiune, in Breaza, Comarnic, Secaria, Lipanesti, Copaceni, aproximativ 500 de consumatori fiind afectati.

Olt: Pompierii intervin in patru localitati pentru a scoate apa din gospodarii inundate

Pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) intervin sambata in mai multe localitati din judet, unde din cauza ploilor abundente din cursul noptii au fost inundate cateva gospodarii.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Olt, Alin Basasteanu, echipaje de pompieri mai intervin in prezent pentru scoaterea apei din gospodarii inundate din orasul Scornicesti si din comunele Osica de Sus, Perieti, Ganeasa si Daneasa, dupa ce in timpul noptii trecute au intervenit pentru asanarea apei din gospodarii inundate in comunele Ipotesti, Optasi, Icoana, in orasul Bals si in comuna Perieti.

In Perieti au fost inundate in cursul noptii 10 gospodarii.

Ploile abundente au provocat inundatii si in localitatile Ganeasa, Crampoia, Movileni, Brebeni, Tufeni si Potcova, unde pentru scoaterea apei din gospodariile inundate au intervenit serviciile voluntare pentru situatii de urgenta. Nu au fost locuinte inundate.

Judetul Olt este sambata sub avertizare hidrologica Cod portocaliu, pe toate cursurile de apa. Purtatorul de cuvant al ISU Olt a mentionat ca pana sambata la ora 11,00 nu au fost depasite cotele de aparare pe vreun curs de apa din judet. Joi si vineri, ploile abundente au cauzat inundarea a catorva sute de gospodarii din judetul Olt.

Valcea: 15 gospodarii inundate in cartierul Valea Mare din Babeni

Un numar de 15 gospodarii din cartierul Valea Mare din Babeni au fost inundate sambata dimineata dupa ce paraul Stancalau a spart un dig si s-a revarsat spre oras, a declarat purtatorul de cuvant al ISU, Catalin Popescu.

"In jurul orei 4.00 s-a spart un dig si apele unui parau s-au revarsat spre zona Valea Mare din Babeni. ISU a intervenit de azi dimineata cu pompele si in prezent se lucreaza la evacuarea apei din gospodarii", a spus Popescu.

Edilul din Babeni, Sorin Bazac, a afirmat ca autoritatile judetene cunosc situatia din zona.

"Cred ca de trei ani am facut memorii la Prefectura, la CJ, la Directia Apelor, la Hidroelectrica. Aici, pe teritoriul orasului Babeni, se varsa raul Bistrita in raul Olt. Dar exact inainte de varsarea acestuia, un alt parau, este vorba de Stancalau, se varsa in Bistrita. Numai ca deja gura de varsare a Bistritei este colmatata, iar atunci cand raul vine cu debit mare, in loc sa mearga spre Olt, apele Bistritei urca pe alba Stancalaului. Numai ca si acest parau vine destul de mare. Ce se intampla? Digul de pamant care desparte paraul de oras cedeaza sub presiunea apei si Valea Mare se inunda. Asta de fiecare data. Ce e de facut? Un dig pe Stancalau si decolmatarea gurii de varsare a Bistritei. De azi noapte oamenii au iesit din curti si asta o facem mereu cand ploua", a declarat pentru AGERPRES, primarul din Babeni.

In prezent mai multe rauri din judetul Valcea sunt monitorizate pentru ca in urma precipitatiilor au atins cota de atentie - Otasau, Olanesti, Oltet, Pesceana, Luncavat si Bistrita.

Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele Teleajen si Prahova

Hidrologii au emis, sambata dimineata, o atentionare Cod Portocaliu de inundatii, valabila pana la ora 18:00, pe raurile din bazinele Teleajen si Prahova (judetul Prahova).

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, intre orele 8:00 si 18:00, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de Inundatie pe raurile din bazinul Teleajen si bazinul superior al raului Prahova, judetul Prahova.

De asemenea, tot pana la ora 18:00, este in vigoare un Cod Galben de inundatii pe afluentii Oltului aferenti sectorului Sf. Gheorghe - Feldioara din judetul Brasov.

Scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de Atentie se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinele superioare ale raurilor Tarlung, Ghimbasel si Barsa.

17 localitati din Vrancea au ramas fara curent electric ca urmare a ninsorii, ploilor si vantului puternic

Un numar de 17 localitati din comunele vrancene Andreiasu de Jos, Tulnici, Naruja, Nereju, Jitia, Vintileasca, Soveja, Vrancioaia, Negrilesti au ramas fara curent electric in cursul noptii de vineri spre sambata ca urmare a ninsorii, ploilor abundente si vantului ce a suflat cu putere.

"Pentru remedierea avariilor ce s-au produs in localitati situate in zona de munte a judetului lucreaza echipe de interventie de la Electrica Muntenia Nord. Pana in jurul orei 14.00 a fost reluata furnizarea de electricitate in zona Tulnici si, partial, Soveja", a declarat Catalin Dragulescu, purtator de cuvant al Prefecturii Vrancea.

Potrivit dispecerilor de la Electrica Muntenia Nord, remedierile deranjamentelor in reteaua de distributie a curentului electric sunt ingreunate de dificultatile intampinate in deplasarea catre punctele unde s-au produs avarii. Echipele de electricieni sunt nevoite sa se deplaseze cu TAF-uri prin paduri, insotite de padurari de la ocoalele silvice zonale, pentru a identifica defectiunile. In mai multe cazuri, pentru inceperea operatiilor de reparatii este necesara indepartarea copacilor doborati de vant peste liniile de tensiune.

Zeci de gospodarii inundate, in Ramnicu Valcea
20 de gospodarii din cartierul Raureni din Ramnicu Valcea au fost inundate sambata noaptea, apa de pe versanti inundand gradinile, curtile, casele si beciurile oamenilor de pe strada Ciocanesti. Locuitorii spun ca situatia care se repeta la fiecare cadere abundenta de precipitatii.

Toate canalele colectoare din amonte de case sunt fie colmatate, fie au disparut, astfel incat apa nu se poate scurge decat prin gospodariile oamenilor. Reprezentantii ISU spun ca nu au unde sa deverseze apa, in zona fiind numai proprietati.

Locuitorii au improvizat o rigola colectoare in dreptul curtilor prin care au dirijat apa spre drumul principal. Primarul a afirmat ca reprezentantii ANIF trebuie sa reevalueze situatia din teren si sa refaca zona canalelor colectoare.

"Cunoastem problema, aici s-au dat autorizatii poate fara respectarea normelor, au fost distruse canalele colectoare, multe s-au colmatat, trebuie refacuta toata suprafata din punct de vedere al imbunatatirilor funciare. Ne simtim neputinciosi in fata oamenilor. Vom cauta solutii pentru a improviza solutii de moment ca sa le scoatem oamenilor apa din curti si case", a precizat pentru AGERPRES primarul interimar al municipiului din Ramnicu Valcea
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Trafic de cosmar pe DN1, unde s-au format coloane de masini pe mai multi kilometri din cauza numarului mare de turisti
Trafic de cosmar pe DN1, unde s-au format coloane de masini pe mai multi kilometri din cauza numarului mare de turisti

Traficul rutier pe DN 1 spre statiunile de pe Valea Prahovei se desfasoara, sambata dupa-amiaza, cu mare dificultate, din cauza numarului mare de turisti care urca la munte, in unele puncte formandu-se coloane pe mai multi kilometri.

S-a deschis oficial sezonul de iarna. Ce au gasit turistii in Poiana in loc de zapezile mult-asteptate
S-a deschis oficial sezonul de iarna. Ce au gasit turistii in Poiana in loc de zapezile mult-asteptate

Fie ca au sau nu parte de zapada, cei care au ajuns la munte au incheiat prima zi de distractie.

Vremea rea continua pana duminica dimineata, in toata tara. Zonele in care ANM a restrans codul galben de ploi si ninsori
Vremea rea continua pana duminica dimineata, in toata tara. Zonele in care ANM a restrans codul galben de ploi si ninsori

Meteorologii au emis sambata dimineata o informare meteo de precipitatii, valabila pentru toata tara, pana duminica dimineata.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.