Gestul familiei unui tanar aflat in moarte cerebrala. O echipa de medici a participat la prelevarea de organe

Ultima actualizare: 08-05-2016 06:52

Familia unui tanar de 30 de ani, aflat in moarte cerebrala, reuseste prin gestul ei generos sa salveze alte vieti. Parintii lui au fost de acord ca tanarului sa ii fie prelevate organele: inima, rinichii si ficatul.

O echipa de medici din Viena a venit special miercuri noapte la Spitalul de Urgenta din Targu Mures pentru a preleva plamanii pacientului, dar acestia s-au dovedit inutilizabili. In cursul diminetii de joi, un pacient de 55 de ani a primit inima tanarului.

Trei chirurgi austrieci au aterizat pe aeroportul din Targu Mures miercuri noapte, dar misiunea lor nu a fost incununata de succes. Plamanii pacientului donator nu puteau fi folositi intr-un transplant.

Andrei Burghelea, coordonator transplant: "In jurul orei doua noaptea au ajuns echipele din Cluj, Bucuresti si Austria pentru prelevarea unor organe de la un pacient aflat in moarte cerebrala . Ordinea prelevarii: cord, ficat, plamani, rinichi, ulterior, os-tendon, cornee si piele."

A fost o adevarata lupta contracronometru in blocul operator al sectiei de chirurgie. Prima data a fost prelevata inima. Este pentru a doua oara cand medicii de la spitalul AKH din Viena sosesc in Romania, conform protocolului medical international, pentru a preleva organe, dar in ambele cazuri nu au putut prelua plamanii donatorilor.

Dr. Thomas Schweiger, medic rezident spital AKH Viena: "In anumite circumstante calitatea testutului poate fi influentata si trebuie sa fii foarte precis, sa ai calitatea perfecta a testutului plamanului ca sa obtii rezultatul perfect al procedurii. Daca ai orice dubii mai bine renunti."

Joi dimineata, un barbat de 55 de ani din Targu Mures, cu grave suferinte cardiace, aflat pe lista de asteptare de aproape trei ani, a primit o inima noua.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO