Firea îl avertizează pe primarul sectorului 5: ”Fiecare va răspunde în fața legii”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Daniel Florea

Primarul general, Gabriela Firea, a apreciat vineri că deschiderea tuturor şcolilor în Sectorul 5 nu a fost în conformitate cu legislaţia şi a menţionat că decizia aceasta va fi analizată de Comitetul pentru situaţii de urgenţă.

"Comitetul pentru situaţii de urgenţă se va întruni şi va analiza cum au respectat instituţiile hotărârea care a fost luată. Noi am înţeles aşa, că fiecare sector, dată fiind această decizie, din cauza vremii neprielnice, putea să deschisă o grădiniţă pentru cazurile de urgenţă. Dar de la a deschide doar o grădiniţă, pentru a oferi familiilor adăpost, până la a anunţa că deschizi toate şcolile... În primul rând că nu este în conformitate cu legislaţia. De ce? Toate şcolile, ca şi clădire mă refer - proprietatea clădirii şi a terenului sunt într-adevăr în administrarea primăriilor, dar personalul didactic aparţine şi, practic, respectă tot ceea ce decide Inspectoratul Şcolar General, de asemenea Ministerul Educaţiei Naţionale. Prin urmare, nu se poate ca la nivel de Primărie Generală sau de sector să se ia o decizie pentru cadrele didactice şi atunci se creează o confuzie şi o nelinişte în rândul populaţiei", a precizat edilul general, în urma Comandamentului de iarnă.

Ea a precizat că Municipalitatea îşi doreşte o acţiune "unitară, consecventă şi profesionistă", astfel încât bucureştenii să aibă parte de acelaşi tratament, indiferent de sectorul în care se află.

"Nu voi intra în polemică cu absolut nimeni, eu respect legislaţia în vigoare. Am primit solicitarea din partea Inspectoratului Şcolar General, pe baza avertizărilor meteorologice, am organizat Comandamentul de iarnă, am luat împreună această decizie de a închide şcolile, grădiniţele şi liceele, am comunicat-o tuturor factorilor responsabili şi, ulterior, a fost consfinţită de hotărârea unui for care nu poate fi, sub nicio formă, combătut. (...) A fost transmisă această informare şi hotărâre la nivelul Ministerului de Interne. Nu ne jucăm cu astfel de decizii şi nu putem să luăm decizii locale. Aceste hotărâri se iau conform legislaţiei în vigoare şi pe temeiurile legale anunţate şi nu trebuie să ne facem fiecare câte o lege locală. Mai departe, fiecare va răspunde în faţa legii pentru nesupunerea în faţa unei decizii a Comitetului pentru situaţii de urgenţă", a spus ea.

Edilul general a mai precizat că la numărul de telefon 0800.800.868 nu a fost înregistrată nicio solicitare din partea părinţilor care nu au cu cine să îşi lase copiii din cauza închiderii şcolilor şi grădiniţelor. Firea a adăugat că la nivelul sectoarelor, unde au fost deschise doar anumite grădiniţe sau centre sociale, s-au înregistrat de asemenea foarte puţine solicitări din partea părinţilor.

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a precizat la rândul său că la nivelul acestei unităţi administrative nu a existat nicio cerere.

Potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis joi AGERPRES, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a solicitat identificarea de soluţii pentru a veni în sprijinul părinţilor în ziua de vineri.

"În urma discuţiilor cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sector 5 şi cu directorii unităţilor de învăţământ, având în vedere că efectivul de cadre didactice va fi prezent vineri în şcoli şi grădiniţe urmând să aibă program normal de lucru, s-a decis ca pe parcursul zilei respectivele incinte să îi găzduiască pe cei mici", se arată în comunicatul citat.

O soluţie similară a fost adoptată şi la nivelul creşelor aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO