Evaziune fiscala de jumatate de MILION de euro. "Uitau" sa plateasca taxele si impozitele

Ultima actualizare: 04-07-2012 10:41

Procurorii DIICOT au declansat in aceasta dimineata 31 de perchezitii domiciliare in sapte judete. Autoritatile incearca sa lichideze un grup infractional format din peste 40 de persoane, cetateni romani si moldoveni, specializati in evaziune fiscala.

Potrivit DIICOT, invinuitii achizitionau cereale de la producatori primari, platind in numerar si utilizand borderouri de achizitie falsificate.

"Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de insotire a marfii, si livrate catre bazele mari de achizitie, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre invinuiti, iar sumele de bani reprezentand pretul cerealelor erau directionate in conturile societatilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, in numerar, de catre membrii gruparii." - mai sustin procurorii.

Astfel, au fost infiintate peste 30 de societati comerciale, care erau folosite o perioada limitata de timp. In acest timp,  acumulau datorii mari la bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, dupa care activitatea comerciala a firmelor inceta, consecinta directa fiind eludarea platii taxelor si a impozitelor aferente.

Gruparea racola in mod constant noi membri, in special cetateni din Republica Moldova, care erau pusi sa semneze documentele de infiintare sau preluare a unor firme tip "fantoma", societati utilizate de catre membrii gruparii in derularea activitatilor infractionale.

Dupa o perioada scurta de activitate comerciala, fara plata taxelor aferente activitatii desfasurate, se facea schimbarea fictiva a sediului social si era distrusa evidenta contabila. in acest fel, nu se mai putea face controlul fiscal si nu se mai putea stabili obligatiile de plata catre bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat este estimat, pana la acest moment, la 500.000 euro. La sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Botosani au fost conduse 47 de persoane in vederea audierii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO