România ocupă primul loc în Europa la capitolul mame minore. În 2020, de exemplu, peste 700 de adolescente au născut conform celor mai recente date publicate de Eurostat adică 30% din media europeană.

Iar de cele mai multe ori copilele abandonează școala ori sunt ignorate de familie și devin asistate social. La Iași, de exemplu, numărul adolescentelor care devin mame crește de la an la an cu minimum 100 de cazuri.

În primele 3 luni ale acestui an, 49 de minore din județul Iași au devenit mame. Majoritatea provin din mediul rural și au măcar un părinte plecat la muncă în străinătate. Anul trecut, de exemplu, 280 de fete mai mici de 16 ani au dat naștere unui prunc. Iar cifrele sunt îngrijorătoare, spun inspectorii de la Protecția Copilului.

Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: ”Se consiliază aceste mame sau gravide minore. Luăm legătura şi cu serviciile de asistenţă socială de la nivelul comunelor şi acolo unde este posibil, pruncii sunt duşi în grija familiilor lărgite sau fata respectivă, dacă are un partener stabil, poate să se căsătorească cu el, atâta vreme cât are 16 ani”.

Cele mai multe mame minore au vârste cuprinse între 12 și 16 ani. Psihologii spun că rolul cel mai important în dezvoltarea unui copil îl are părintele. În cazul fetițelor, ele caută afecțiunea în altă parte și rămân însărcinate dintr-o greșeală sau chiar ca o răzbunare împortriva părinților.

Raluca Prepeliță, psihiatru: ”Aceste fete se sperie de ceea ce li se întâmplă, descoperă foarte târziu întârzierea menstrei, şi ajung foarte târziu la medic, dacă ajung. De obicei, ajung când trebuie să nască. Au o traumă pentru că au rămas însărcinate la vârste tinere şi atunci, de fapt, este un copil cu un alt copil şi vor lăsa aceşti copii la asistenţă socială„.

În Europa, suntem pe primul loc la capitolul gravide minore, conform datelor publicate de Eurostat. Județele Mureș, Bihor, Dolj și Brașov au cele mai mulște cazuri.

La nivel național depășim Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Letonia și Polonia, țări în care natalitatea în rândul minorelor este și de 3 ori mai mică decât la noi. Unele dintre fetele din România ajung ca, la vârsta de 18 ani, să aibă 2 sau 3 copii. Unii bebeluși ajung apoi în centre de plasament sau în grija asistenților maternali.

Tocmai de aceea, organizația Salvați Copiii derulează o campanie la nivel național, în 16 județe, pentru ca 2.500 de mame să aibă acces la controale medicale pe timpul sarcinii. Scopul caravanei este și acela de a reduce mortalitatea infantilă.

Silvia Burcea, manager proiect Salvaţi Copiii România: ”Lucrăm integrat, cu echipe mixte, de asistenţi sociali şi asistenţi medicali. Facilităm accesul la servicii socio-medicale pentru mame, gravide vulnerabile şi copiii până în 5 ani. Putem să vorbim şi despre sărăcia cu care se confruntă, excluziunea socială, marginalizarea şi abandonul şcolar.

53% din localitățile din România stau prost la capitolul medicină de familie, arată statisticile recente.