Epavele a trei corabii scufundate in urma cu un secol, descoperite de doi scafandri din Constanta dupa o aventura de 4 ani

Ultima actualizare: 28-02-2019 20:28
scafandri

Descoperire de senzatie facuta de doi tineri din Constanta. Scafandri profesionisti si impatimiti exploratori ai adancurilor, barbatii au gasit epavele aproape intacte a trei corabii scufundate in urma cu un secol si jumatate.

 

Interesant este faptul ca una dintre ele este o fregata, se pare britanica, dotata cu tunuri si care are munitie la bord. Iulian Rusu si Pascale Roibu au descoperit navele dupa o aventura de patru ani.

Atrasi de legendele care circulau printre pescarii, cum ca in zona Sulina s-ar afla, in adancuri, epavele unor corabii, cei doi exploratori s-au apucat de treaba.

Iulian Rusu, scafandru profesionist: "Am reusit sa gasim o litografie a Sulinei de la 1861, o imagine foarte importanta pentru noi pentru ca apare o epava din care se vad catargele si foarte important apare ca punct de reper biserica catolica Sfantului Nicolae."

Au studiat documentele vremii, iar intr-o litografie din 1861 au vazut o epava reusind in final sa o localizeze. Si au gasit, la circa 6 kilometri de Sulina, nu una, ci trei nave scufundate.

Prima pare sa fie o fregata britanica, dotata cu tunuri si munitie la bord. Celelalte doua nave sunt comerciale si au transportat, se pare, cereale.

Pascale Roibu, scafandru profesionist: "Am descoperit spre norocul nostru trei corabii, doua fiind comereciale, una de razboi. Ne-a interesat cea de razboi, pare a fi o fregata englezeasca sau frantuzeasca scufundata in conditii necunoscute. Am gasit ghiulele de calibru foarte mare in kilograme - o ghiulea ajunge la 70 de kilograme, roti de afet de tun."

Descoperirea celor doi scafandri a facut deja inconjurul continentului, iar navele pe care acestia le-au gasit ar putea deveni un punct de atractie pentru iubitorii de scuba-diving, in conditiile in care se afla la doar sapte metri adancime.

In urma cu doi ani, Iulian Rusu si Pascale Roibu au descoperit, in apele lacului Siutghiol din Constanta epava unui avion doborat in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!