Emilian Francu, primarul municipiului Ramnicu Valcea, a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare

emilian francu

 Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de luare de mita.

 Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul Directiei Nationale Anticoruptie, care a contestat condamnarea lui Francu, de catre Tribunalul Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu suspendare, si a decis ca primarul municipiului Ramnicu Valcea sa execute pedeapsa.

Instanta a mai dispus ca din pedeapsa de patru ani sa fie scazuta perioada in care Emilian Francu a fost arestat preventiv, respectiv din 25 aprilie pana in 17 septembrie 2013.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, Francu urmand sa fie incarcerat pentru executarea pedepsei.

In 17 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Emilian Francu la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, primarul fiind eliberat atunci dupa cinci luni de inchisoare. Decizia instantei a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, care miercuri a dat o decizie definitiva in acest dosar.

Citește și
mihai stoica
DOSARUL TRANSFERURILOR. Ultimele imagini cu Mihai Stoica in libertate si reactia la intrebarea "ce vei face?"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Emilian Francu a revenit la Primaria Ramnicu Valcea in 19 septembrie 2013, el declarand atunci ca nu va demisiona din functie si ca va continua proiectele incepute in oras.

Potrivit procurorilor DNA, la inceputul anului 2013, Primaria Ramnicu Valcea a incredintat unei firme de arhitectura un proiect cu denumirea "Reorganizarea si amenajarea spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea", avand ca obiect amenajarea unei piete publice, a unei parcari subterane si a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Ramnicu Valcea a fost denuntat de administratorul firmei de arhitectura, dupa ce Francu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la suta din suma de 200.000 de euro atribuita pentru contractul de prestari de servicii. Francu a conditionat semnarea actelor privind incheierea, derularea si executarea contractului de prestari servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii in rechizitoriu.

Dupa finalizarea lucrarilor mentionate in contractul de prestari servicii si dupa plata unei prime transe din banii datorati de Primaria Ramnicu Valcea, in 22 aprilie 2013, Emilian Francu i-a cerut administratorului firmei sa ii dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De aceasta data, Francu a conditionat semnarea documentele pentru cea de-a doua transa care trebuia acordata firmei pentru serviciile al caror beneficiar era Primaria Ramnicu Valcea de acordarea acestei sume, au mai aratat procurorii.

Mai mult, Francu i-a cerut administratorului firmei 40.000 de lei, dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienta banilor, a propus incheierea unui contract de sponsorizare.

In 25 aprilie 2013, Emilian Francu a fost prins in flagrant, dupa ce a primit de la administratorul firmei de arhitectura, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruti.

Francu a sustinut in fata instantei ca banii nu ii erau destinati si ca ar fi incercat sa obtina o sponsorizare pentru evenimentele legate de implinirea a 625 de ani de la atestarea orasului Ramnicu Valcea.

Potrivit unor surse judiciare, in dosarul lui Francu ar exista o inregistrare ambientala intre primar si administratorul firmei de arhitectura. in inregistrarea aflata la dosar, Francu ii indica arhitectului locul in care sa fie lasati banii conveniti, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care apartine familiei edilului. De altfel, flagrantul in acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, banii fiind gasiti in secretariat.

In februarie 2013, Primaria Ramnicu Valcea, in colaborarea cu Ordinul Arhitectilor din Romania si in parterneriat cu filiala teritoriala Sibiu - Valcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune solutii de "Reorganizare si amenajare a spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate sa intre in concurs. Castigatorul premiul intai, in valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragos Popescu, din Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Dan Voiculescu in instanta. Judecatorii au amanat dosarul ICA, in care procurorii au cerut 5 ani de inchisoare
Dan Voiculescu in instanta. Judecatorii au amanat dosarul ICA, in care procurorii au cerut 5 ani de inchisoare

Curtea de Apel Bucuresti a judecat astazi primul termen din apelul dosarului in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare.

DOSARUL TRANSFERURILOR. Ultimele imagini cu Mihai Stoica in libertate si reactia la intrebarea
DOSARUL TRANSFERURILOR. Ultimele imagini cu Mihai Stoica in libertate si reactia la intrebarea "ce vei face?"

La putine momente dupa ce a fost condamnat la inchisore cu executare in DOSARUL TRANSFERURILOR, Mihai Stoica a reactionat pe contul sau de Facebook.

Condamnat alaturi de Gigi Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc a fost eliberat conditionat
Condamnat alaturi de Gigi Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc a fost eliberat conditionat

Fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc - condamnat alaturi de Gigi Becali, in dosarul schimbului de terenuri - a fost eliberat conditionat.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.