Drama femeii obligate sa duca la capat sarcina, desi va naste un bebelus cu multiple malformatii: "Ni s-a zis ca e in regula"
Aurelia Bordeianu, femeia obligata sa duca o sarcina cu mari probleme pana la termen, trece prin clipe dramatice. De joi, femeia insarcinata in luna a noua este supravegheata de directorul spitalului Polizu, din Capitala.
Profesorul confirma ca legea neclara, legata de intreruperea sarcinii dupa 24 de saptamani, amplifica durerea unei mame care multa vreme a crezut ca bebelusul ei este perfect. In fata acestei situatii crude, cei din Ministerul Sanatatii ridica din umeri si, inainte de toate, asteapta o reclamatie de la gravida.
Aurelia Bordeianu si sotul ei au mers joi la profesorul in obstetrica si ginecologie Nicolae Suciu. Cu analizele si ecografiile in fata, directorul spitalului Polizu din Capitala a avut acelasi raspuns dramatic. Fatul are multiple malformatii.
Alegeri 2024
10:05
Ce spune istoricul austriac care a avertizat de doi ani despre Călin Georgescu
09:54
Sociologul Gelu Duminică: Votul de aseară ne arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală
09:43
Rezultate prezidențiale. Călin Georgescu, pe primul loc în 13 judeţe şi în diaspora. Lasconi, în 5 judeţe şi în București
09:37
Votul în străinătate s-a încheiat după 78 de ore. Ultimele secţii închise au fost în Canada şi pe Coasta de Vest a SUA
Nicolae Suciu, seful institului mamei si al copilului: "Trebuie sa le confirmam 99,9 la suta cand se vad astea, in primul trimestru. Este un caz rar, o anomalie, o greseala genetica, un caz la 10 mii de sarcini. In acest caz traiesc maxim 10 zile."
Aurelia a crezut multa vreme ca are in pantece un copil sanatos. Asa au asigurat-o un medic ginecolog si un imagist de la o clinica privata din Bucuresti. Abia in luna a noua a aflat ca viata ei nu va mai fi niciodata la fel.
Aurelia Bordeianu, gravida: "Ne-a dat mai multa liniste, ne face amniocenteza, noi am vrut sa facem, dar doamna doctor a zis ca nu e nevoie. Nu mai avem ce face. La 12 saptamani puteam face atunci intrerupere de sarcina. Ne-a zis mereu ca totul este in regula."
Din pacate mama este nevoita sa duca sarcina pana la capat si sa aduca acest copil grav bolnav pe lume. Suferinta ei nu poate fi curmata din cauza legislatiei.
Nicolae Suciu, medic: "Reglementarile legislative nu ne permit la aceasta ora sa facem intrerupere de sarcina, dar poate ca in viitor trebuie sa umblam, sa spunem ca atunci cand un produs de conceptie nu are calitate, trebuie sa avem o atitudine de expectativa, nu trebuie sa avem in consecinta alta atitudine."
Legea spun medicii este neclara si nu le permite in orice clipa intreruperea sarcinii, chiar daca pruncul are malformatii grave.
"Nu constituie infractiune intreruperea cursului sarcinii in scop terapeutic efectuata de medic de specialitate obstretrica ginecologie pana la varsta sarcinii de 24 de saptamani sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii, in scop terapeutic, in interesul mamei sau al fatului" - spune legea.
Inclusiv specialistii in drept recunosc ca este nevoie de lamuriri in privinta expresiei "sens terapeutic".
Ancuta Elena Frantz, asistent universitar doctor "Facultatea de Drept A.I Cuza": "De regula, medicii specialisti in obstetrica-ginecologie, inteleg prin scop terapeutic situatiile in care viata mamei sau situatiile in care sanatatea este amenintata de un pericol grav si situatii in care fatul prezinta malformatii incompatibile cu viata. Atat acest sens extrem de redus este cel acceptat deocamdata in practica."
In alte tari din Europa exista anumite liste de malformatii sau de anomalii genetice care le permit specialistilor sa ia masuri si dupa 24 de saptamani, desigur, cu acordul mamei.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, gravida, bebelus, sanatate, sarcina,
Dată publicare:
14-01-2016 18:54