Internele, disputate intre ministrul Apararii si un consilier prezidential. Viitorul ministru va organiza alegerile din iarna


Ultimul update: Luni 05 Septembrie 2016 06:59
Data publicarii: Vineri 02 Septembrie 2016 12:00
Categorie: Stiri actuale

Post cheie intr-un an electoral, ministerul Afacerilor Interne isi cauta inca un sef dupa demisia lui Petre Toba, in ultimele ore vehiculandu-se mai multe nume.

Dragos Tudorache (mai multe despre el aici) seful Cancelariei premierului, a fost primul nume vehiculat pentru preluarea interimatului la conducerea MAI dupa demisia lui Petre Toba. El a fost confirmat pentru Agerpres de surse oficiale, dar ulterior corespondentul ProTV Paul Angelescu a aflat ca 100% Tudorache nu va prelua Internele. In schimb, la guvern a venit si ministrul Apararii, Mihnea Motoc, (foto jos) care, intrebat de corespondentul ProTV, nu a negat ca s-ar putea muta si la Interne.

Alte nume vehiculate de presa au fost cele ale lui Sorin Ionita si Constantin Dudu Ionescu (foto jos). Sorin Ionita, presedinte al ONG-ului Expert Forum, a precizat ca nu i s-a propus aceasta functie.

Constantin Dudu Ionescu, in prezent consilier pe probleme de securitate al presedintelui Iohannis, a mai fost sef la Interne in 1999-2000, sub guvernarea CDR. A fost membru de frunte al PNTCD, apoi a trecut la partidul lui Dan Voiculescu, numit pe atunci PUR. Ulterior s-a apropiat de PD-L.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a demisionat joi din functie, dupa ce DNA l-a acuzat de favorizare a faptuitorului in dosarul fostilor sefi DIPI. Ulterior, Guvernul a anuntat ca premierul Dacian Ciolos a acceptat demisia lui Toba si ca pana luni, 5 septembrie, premierul va inainta presedintelui numele unui inlocuitor

Joi, sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea presedintelui Romaniei pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a lui Petre Toba, ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului in dosarul fostilor sefi DIPI. Vezi aici ce acuzatii ii aduc procurorii.

Cine este Dragos Tudorache
In prezent sef al Cancelariei prim-ministrului. Dragos Ioan Tudorache a studiat dreptul la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi si are un masterat in drept european la Universitatea din Stockholm. A fost judecator la Galati, apoi a facut parte din misiunea internationala din Kosovo, unde a condus departamentul Juridic al Administratiei Interimare a ONU intre 2003 si 2005.

Ulterior a lucrat pentru Comisia Europeana, fiind sef de unitate in structuri din domeniul justitiei si al afacerilor interne. Inainte de a se alatura guvernului Ciolos, s-a ocupat de Coordonare si Strategie in Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie de la Bruxelles.

VIDEO PROTVPLUS.RO