Liviu Dragnea, un an de inchisoare cu suspendare. Sistemul prin care ar fi fost fraudat votul la Referendumul din 2012

15-05-2015 08:01

Un an de inchisoare cu suspendare in dosarul ''Referendumului'' - cu acest anunt facut de judecatorii si-a inceput ziua de vineri Liviu Dragnea.

Desi sentinta nu este definitiva, imediat dupa pronuntare politicianul si-a dat demisia din Guvern, iar luni spune ca-si va lua ramas bun si de la PSD. Dar numai de la functia de presedinte executiv, pentru ca, spune Dragnea, va ramane alaturi de colegi ca sa ii ajute.

"Ma consider nevinovat. Cu toate astea, am luat act de decizia magistratilor si i-am prezentat lui Victor Ponta demisia mea din functia de ministrul al Dezvoltarii Regionale. Recunosc ca nu inteleg si nu stiu care va fi motivarea deciziei de astazi", a declarat Liviu Dragnea.

Decizia la care face referire Liviu Dragnea, vizibil afectat, este cea prin care magistratii instantei supreme l-au condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare.

Alaturi de alte 74 de persoane, Liviu Dragnea a fost acuzat de procurori ca a pus la cale, in 2012, un sistem de fraudare a votului la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Sute de persoane au declarat ulterior ca s-a votat in numele lor fara sa fi mers la urne. Anchetatorii au sustinut ca totul a fost organizat de la Bucuresti si ca Liviu Dragnea a tinut fraiele.

Prin pedeapsa stabilita vineri, judecatorii au confirmat ca au fost comise infractiuni, insa n-au fost considerate atat de grave incat sa-l trimita dupa gratii pe Dragnea, asa cum au cerut procurorii anticoruptie.

Decizia poate fi atacata, insa, indiferent de drumul dosarului penal, cel a lui Dragnea s-a schimbat vineri, cand a anuntat ca demisioneaza din toate functiile, inclusiv din cea de presedinte executiv al PSD. Victor Ponta spune ca ii accepta deciziile, dar ii ia apararea.

''Domnul Dragnea are ghinionul de a fi singur in dosar. Decizia a fost luata de toti liderii PSD, toti liderii PNL. Cert este ca de acum incolo, daca se aplica regula din acest dosar, aceea ca indemnand oamenii sa mearga la vot comiti o infractiune, cu siguranta toate scrutinurile trebuie sa aiba un alt specific'', a spus premierul.

Pe langa condamnarea la 1 an de inchisoare cu suspendare, magistratii au mai stabilit vineri pentru Liviu Dragnea o perioada de incercare de 3 ani. Cu alte cuvinte, daca in acest interval de timp fostul ministru al Dezvoltarii comite vreo infractiune, el va executa cele 2 pedepse cumulate.

In acelasi dosar, au fost vineri condamnate la inchisoare cu suspendare in jur de 30 de persoane. Cea mai mare pedeapsa se ridica la 3 ani si 6 luni.


VIDEO PROTVPLUS.RO