Dorina Lazăr demisă prin curier de la conducerea Teatrului Odeon. Reacția marilor actori

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 01 Septembrie 2017 18:45
Categorie: Actualitate

Reacţie fără precedent în lumea teatrului românesc. Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Ion Caramitru şi Mariana Mihuţ, dar şi reprezentanţi ai noii generaţii, au protestat faţă de demiterea actriţei Dorina Lazăr din funcţia de director al Teatrului Odeon.

Dorina Lazăr a primit vestea prin curier, nu i s-au dat explicaţii şi decizia a fost luată la doar câteva zile după ce fusese evaluată cu notă 9 şi reconfirmată în funcţie. În plus, actriţei i-a fost interzis să mai organizeze conferinţe de presă, fără a avea acordul Primăriei.

De 20 de ani la conducerea Teatrului Odeon, Dorina Lazăr a fost demisă de Primărie pe 30 august, când actorii erau în concediu. Ea era la birou.

Dorina Lazăr, director demis al Teatrului Odeon: "Am auzit pe cineva că umblă. Zic: Eşti careva pe acolo? Şi a apărut un domn, credeam că e portarul... A apărut un domn cu nişte hârtii şi zice: Eu sunt de la Primărie, curierul. V-am adus nişte hârtii.
Da, lasă-le aici. Păi trebuie să îmi semnaţi de primire şi să le înregistraţi. Bine, da încoa să văd ce este. Și mă uit. M-a bufnit râsul. Zice: E de bine? Mă, e de foarte bine. m-a dat afară!"

Aşa a aflat că nu mai ocupă funcţia de director la Odeon. Primăria susţine că ar fi găsit ma

Primăria susţine că ar fi găsit mai multe nereguli financiare Actriţa crede însă că demiterea i se trage pentru că nu a fost obedientă atunci când un consilier al Gabrielei Firea i-a cerut să taie din buget. În plus, a contestat decizia primăriei de a da Teatrul Odeon afară din spaţiul de la Giuleşti pentru a fi oferit Operei Comice pentru Copii.

Dorina Lazăr, director demis al Teatrului Odeon: "Opera Comică pentru Copii are de 10 ori bugetul nostru. Mai mare şi decât al Teatrului Bulandra. Zic: Și dacă nu tai nimic din buget, ce mi se întâmplă? Vă căutaţi alt loc de muncă, doamna Lazăr."

 

Conferinţa actriţei a fost găzduită de Uniter, pentru că primăria i-a interzis să mai organizeze conferinţe de presă fără a avea aprobare.

Actorii şi regizorii au arătat o solidaritate fără precedent în ultimii 20 de ani. Au fost prezenţi Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Rodica Mandache, Ion Caramitru sau Mariana Mihuţ.

"Nişte lucruri atât de absurde, atât de absurde. Ce ar trebui să facem pentru asemenea nedreptăţi? Să ieşim în Piaţa Victoriei? Ieşim”, spune Mariana Mihuț.

"E o revoltă la impoliteţe, la mârlănie. Nu e în regulă. Trebuie scuze publice. Exemplar să fie. Să găsim un mod în care am mai putea stă de vorba", este revoltat Marcel Iureș.

Pavel Bartoș, actor al Teatrului Odeon: "Din respect faţă de Dorina Lazăr şi faţă de ce reprezintă ea pentru teatrul românesc ar fi putut să procedeze cu totul altfel, indiferent care ar fi fost motivele. Este un om care şi-a dedicat mare parte a vieţii acestui teatru, dacă nu toată viaţa..."

În timp ce se afla la conferinţă de presă, actriţa a aflat că noul director interimar pus de primărie, Cristian Şofron, a ocupat biroul care i-a aparţinut lui Alexandru Dabija. Iar ei i s-a cerut să îşi strângă lucrurile.

Tarom are un nou director general interimar
Tarom are un nou director general interimar
VIDEO PROTVPLUS.RO
jaf Alba Iulia
Momentul șocant în care o tănără este atacată și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia. VIDEO
Gabriela Firea a pierdut toate funcțiile din PSD. FILMUL zilei în care rămas simplu membru de partid
Cum a apărut farsa cu tabloul lui Pablo Picasso. Polițiștii, obligați să continue ancheta
Povestea schiței care ar fi semnată de Pablo Picasso, găsită în Reghin. Cât ar valora lucrarea
Temperaturi de -4 grade și polei în Capitală. Meteorologii anunţă precipitaţii şi ninsoare uşoară
Primele școli închise din cauza ninsorii. Elevii nu vor merge nici marți la ore
Zapada tara
Vremea rea face primele victime. Un autocar a derapat și s-a răsturnat
O casă a luat foc din cauza unui coș de fum necurățat. Bătrân salvat în ultima clipă
Femeie din Argeş, cu arsuri grave la ambele picioare, a aşteptat 12 ore pentru un pat în spital. Declaraţia fiului
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii
Străzile din mai multe orașe, transformate în gropi de gunoi. Obiectele aruncate de oameni