Doi soți din București și-au investit economiile într-o fermă eco. Secretul reușitei lor
E forfotă în grădini şi în livezi în această perioadă, pentru că fermierii îşi pregătesc terenurile pentru sezonul rece.
Cei care au ferme ecologice pun fan la rădăcinile copacilor şi îi udă cu o soluţie din lucernă şi melasă.
Specialiştii spun că acesta este un fertilizant foarte bun, cu ajutorul căruia plantele sunt protejate de problemele care apar odată cu răcirea vremii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O fermă ecologică din judeţul Dâmboviţa a luat fiinţă în urmă cu 5 ani. Doi soţi ingineri, din Capitală, au cumpărat un teren abandonat, pe care nu se mai cultivase nimic de zece ani şi şi-au investit în el toate economiile.
Ferma bio din Corneşti, judeţul Dâmboviţa, se mândreşte cu zece hectare pe care rodesc aronia, mur, soc şi vedeta sezonului - căpşunele. Peste o mie de kilograme s-au dat vara asta, ca pâinea caldă. Producătorii spun că n-au avut atâta cantitate câte cereri au fost.
Şi se munceşte de zor pentru că şi în următorul sezon roadele să fie bogate.
Melania Cozea: "Punem paie la pom, în acest fel ajutăm solul să se aerisească şi reducem pericolul de îngheţ al plantei, se creează un micro-sistem, am adăugat apa cu melasă, acum adăugăm paie, încercăm şi puţin bălegar, astfel încât până la primăvară, zona din jurul pomului să capete o structură cât mai afânată".
Oamenii au învăţat că o agricultură de calitate se face respectând regulile, aşa că ţin cont de tot ceea ce i-au învăţat specialiştii. Foarte important, fertilizantul.
Melania Cozea: "Lucerna este o plantă destul de comună în România, se adauga apă şi puţină melasă şi se obţine un fertilizant foarte bun".
Fermierii au obţinut de pe plantaţia lor sucuri şi siropuri sută la sută naturale, extrem de căutate.
Melania Cozea: "Avem sucuri concentrate din aronia, mure cu aronia, soc, aronia cu miere, diverse combinaţii din fructele noastre de bază. Este un puternic antioxidant, curăță întregul organism".
În prezent, doar pe 250.000 de hectare de teren de la noi se face agricultură ecologică. Din această vară, produsele bio beneficiază de reducerea cotei TVA de la 9 la 5%.