DNA: Gigi Becali trebuie condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza"

Dată publicare: 06-03-2012 12:33
Dată actualizare: 06-11-2012 20:15


George Becali este in pragul disperarii. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie le-au cerut judecatorilor sa il condamane la patru ani de inchisoare pentru ca ar fi incercat sa ii mituiasca pe fotbalistii de la Universitatea Cluj.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat marti dezbaterile in dosarul "Valiza", in care finantatorul echipei Steaua, George Becali, vicepresedintelui FC Steaua, Teia Sponte, si alte persoane, intre care si o avocata, sunt judecati pentru fapte de coruptie in sport.

La ultimul termen de judecata al procesului, instanta a anuntat ca cercetarea judecatoreasca a fost incheiata, stabilind ca au fost administrate toate probele posibile pentru acest caz dand astfel cuvantul pentru concluzii finale procurorului si avocatilor.

Primul care a luat cuvantul a fost procurorul Directiei Nationale Anticoruptie, Camelus Paduraru, care a aratat judecatorilor instantei supreme ca George Becali si avocata Alina Ciul trebuie condamnati la pedepse cu executare in vreme ce pentru Piturca, Marino si Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare.

Astfel, procurorul Camelus Paduraru a aratat ca George Becali trebuie condamnat pentru dare de mita si trei fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata la o pedeapsa privativa de libertate. Procurorul a cerut patru ani de inchisoare pentru fapta de dare de mita si doi ani de inchisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsa cu executare a cerut si pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a cerut stabilirea unei pedepse de doi ani de inchisoare pentru faptele de favorizare a infractorului si doua de fals. In continuare procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mana dreapta a lui George Becali, Tea Sponte, pentru Gheorghe Marino si Victor Piturca.

Pentru toti cei trei procurorul a cerut condamnarea la cate doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

In cazul lui George Becali procurorul a mentionat ca acesta "a recurs la fapte de corupere repetate iar ulterior a incercat reconstituirea de probe pentru ascunderea faptelor de coruptie". Concret, a explicat procurorul, George Becali a comis fapte de coruptie atunci cand a incercat mituirea publica a echipei Gloriei Bistrita in anul 2006, precum si in cazul similar U Cluj.

Procurorul s-a referit si la atitudinea procesuala cat si extraprocesuala a finantatorului Stelei, aratand ca acesta "nu s-a sfiit" nicio clipa in a jigni, insulta, injura procurorul de caz si institutia DNA. "L-a numit pe procuroul de caz tradator, sclav sau a spus ca serveste interesele unor oameni din sport", a afirmat procurorul.

Reprezentantul DNA a mai aratat ca "pentru George Becali legea nu conteaza", dand ca exemple cazurile lui Gigel Coman si a unui alt fotbalist care in cursul anchetei si pe parcursul cercetarii judecatoresti au recunoscut ca finantatorul Stelei le-a cerut sa-i spuna ce declaratii au dat procurorului in cazul "Valiza".

In finalul pledoariei, procurorul a cerut incetarera procesului penal fata de inculpatul Raul Volcinschi, care a decedat intre timp, confiscarea "Valizei", respectiv a sumei de 1.700.000 de euro, desfiintarea celor doua antecontracte de vanzare-cumparare a unor terenuri ce reprezinta in apararea lui Becali motivul existentei acestei sume de bani si obligarea inculpatilor la plata in solidar a cheltuielilor de judecata.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata, in decembrie 2008, in dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului este judecat si Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Acest caz este pirmul de mare coruptie in fotbalul romanesc.


VIDEO PROTVPLUS.RO