DNA face cercetari pentru abuz in serviciu in cazul Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca

Dată publicare: 18-07-2016 10:20
Dată actualizare: 21-07-2016 07:28


Dosarul privind neregulile de la Sectia de Arsi a Spitalului Floreasca din Capitala a ajuns la DNA, care face cercetari pentru abuz in serviciu.

Dosarul a fost deschis initial de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, care a trimis cauza pentru continuarea anchetei la Parchetul Capitalei, de unde a ajuns la procurorii anticoruptie.

Urmarirea penala pentru abuz in serviciu in cazul Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca a fost inceputa in 25 mai, de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, care a primit atunci o sesizare de la Corpul de Control al Guvernului, dupa ce au fost gasite mai multe nereguli.

Reprezentatii Directiei Nationale Anticoruptie au declarat, pentru News.ro, ca in acest cazul Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca a fost o sesizare din oficiu. Oficiali ai Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 au precizat, pentru News.ro, ca dosarul deschis in luna mai a fost declinat in urma cu mai multe saptamani la DNA, pentru continuarea cercetarilor.
Corpul de Control al Guvernului a sesizat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 in urma controlului efectuat la Sectia de Arsi a Spitalului Floreasca din Capitala.

Unitatea fusese inaugurata, in prezenta ministrului Nicolae Banicioiu, pe 9 iunie 2015, iar spitalul a platit contravaloarea echipamentelor catre firma Gemedica in zece zile, desi nici in prezent unitatea nu este pe deplin functionala.

In vara anului 2013, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca a platit aproape 39 milioane de lei, fara TVA, firmei Gemedica pentru amenajarea Sectiei de Arsi.

Potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului, Ioan Lascar, seful Sectiei de chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul Floreasca, a spus, cu referire la aparatura nefunctionala, ca a semnat procesul-verbal pentru achitarea echipamentului "avand angajamentul ferm al furnizorului pentru reinstalarea intr-o noua locatie adecvata din punct de vedere tehnic, cu respectarea cu maxima acuratete a procedurilor de instalare pentru asigurarea securitatii maxime in exploatare".

Cu toate acestea, desi au trecut aproape trei ani de la semnarea contractului, iar firma nu si-a indeplinit angajamentele asumate, acelasi spital a semnat un nou contract de achizitii cu aceeasi societate.

Ioan Lascar declara pe 8 mai 2016 ca Sectia de Arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, o investitie ''deosebit de costisitoare", este perfect functionala, asigurand ''asistenta de inalta calitate intr-un domeniu medical extrem de delicat”.

In ciuda acestei deficiente, din iunie 2015, societatea Gemedica a castigat cu spitalele din intreaga tara alte 34 de contracte publice.

Agentia News.ro a prezentat atunci contractele publice castigate de Gemedica in anul 2016. Astfel, in 3 mai 2016, firma lui Aurel Galea a semnat un contract in valoare de 859.680 de lei cu Spitalul Universitar de Urgenta Elias pentru "materiale sanitare pentru blocul operator”.

In 28 martie, aceeasi firma castiga un contract in valoare de 4.611.202 de lei cu Spitalul Clinic Fundeni, intelegerea avand ca obiect “furnizare materiale sanitare - accesorii electrochirurgicale”, firma lui Galea fiind singurul ofertant.
Spitalul de Urgenta Constanta a fost un alt client important al firmei lui Galea. Pe 23 februarie, unitatea sanitara a cumparat de la Gemedica materiale sanitare consumabile, ”in valoare de 6.087.954 de lei, firma fiind singurul ofertant.
Acelasi spital a atribuit, in 19 februarie, aceleiasi societati comerciale un alt contract cu obiect "achizitie fire sutura”, in valoare de 1.690.951 de lei.

Un alt contract publicat pe SEAP in 2016 priveste incheierea unui contract in valoare de 45.000 de lei fara TVA intre Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti si aceeasi firma administrata de Aurel Galea.


VIDEO PROTVPLUS.RO