Distrugatorul american USS Porter, la Constanta, pentru un antrenament cu navele romanesti de razboi. Ce arme are la bord

Ultima actualizare: 15-06-2016 01:01

Unul dintre cele mai mari distrugatoare ale marinei americane a sosit in portul Constanta. Scopul este unul pasnic: antrenament cu navele noastre de razboi.

Nava USS Porter impresioneaza prin armamentul pe care il are la bord, dar si prin echipajul care numara aproape 300 de oameni. Exercitiile incep de luni pe Marea Neagra si dureaza cinci zile. Duminica a fost insa zi de odihna, iar comandantul distrugatorului a coborat de pe vas si a incercat celebrii mici romanesti.

Distrugatorul USS Porter vine pentru a treia oara in Marea Neagra, de data aceasta cu o misiune de antrenament. Nava de 154 de metri lungime, impresioneaza prin armamentul de la bord.

Lt. Enrique Portillo: "Putem dobori tinte de suprafata, tinte aeriene, in special nave de mici dimensiuni. Cele mai puternice arme de bord sunt rachetele."

Iar acestea sunt 90 la numar. Nava are in dotare rachete Tomahawk, pentru tinte de mare distanta, iar pentru cele apropiate sunt rachetele Harpoon. Un alt atu e tunul din prova, in timp ce mitraliera cu mai multe tevi e capabila sa traga 4.500 de proiectile pe minut.

De 5 luni de zile, distrugatorul american are la comanda o femeie, care, cu zambet cuceritor, dar cu o mana de fier, are in subordine 300 de militari. Doar in acest weekend a avut un moment de relaxare, pe care l-a petrecut la un restaurant din Constanta, unde a incercat vestitii mici.

Andria Slough, comandant USS Porter: "Am avut ocazia sa iau cina aseara intr-un restaurant foarte dragut, cu o frumoasa arhitectura in interior si cu o mancare si mai buna. Am mancat si delicatesele locale, niste mici carnaciori, i-am luat la recomandarea unui partener roman. Au fost foarte buni."

De altfel, la bord, mai sunt inca 10 femei ofiter.

Marisa Molkenbuhr: "Tatal meu a fost in marina si am vrut sa calc pe urmele lui. A fost pilot de elicopter, dar eu am ales sa fiu pe nava."

Pe 12 august 2012, USS Porter a fost lovit de un petrolier in stramtoarea Hormuz, impactul producand o gaura de 3 metri in bordul navei. Reparatia a costat 700.000 de dolari.

Pana in 17 iunie, marinarii americani si cei romani se vor antrena impreuna. Prezenta distrugatorului american aici face parte din garantiile de securitate oferite Romaniei si Bulgariei ca raspuns la amenintarea Rusiei in aceasta zona a Europei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO