Director din SRI: Statul Islamic, "o mutatie genetica a Al-Qaeda". Ce stiu serviciile despre urmatorul atac jihadist

Ultima actualizare: 04-08-2016 07:23
cover prima operatiune anti-tero

Sorin Gabriel Cozma, seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a vorbit duminica despre urmatorul atac pe care ar putea sa il lanseze jihadistii.

Seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI a sustinut, duminica, o prelegere in cadrul Festivalului de film istoric de la Rasnov, urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri. Conform paginii de Facebook a festivalului, generalul Cozma a afirmat ca ”SRI nu e un serviciu secret, ci un serviciu public”. ”Avem pana si Facebook”, a punctat el, potrivit News.ro.

”Stim ca nu suntem un serviciu simpatizat, dar suntem unul necesar. Noi suntem sistemul imunitar al societatii. Nimeni nu face filme despre sistemul imunitar!”, a mai spus generalul Sorin Gabriel Cozma despre rolul SRI. El a sustinut ca interesul SRI este sa aiba mai mult control civil, nu mai putin, pentru ca un astfel de control intarit ar cresterea increderea publicului in serviciu.

Despre Statul Islamic, generalul Cozma a spus: ”Noi nu vorbim de ISIS sau ISIL, noi vorbim de Daesh. Nu putem permite sa se numeasca stat”. Conform sursei citate, seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI a sustinut ca ”Daesh e o mutatie genetica a Al-Qaeda”.

El a aratat totodata ca Al-Qaeda se baza pe Al-Jazeera, in timp ce Daesh apartine erei Facebook si Twitter.

”Al-Qaeda isi conduce fransizele de la distanta, practica un management pasiv. Daesh se implica in viata de zi cu zi, face transfer de know-how si resursa umana catre fransiza, practica management activ”, a explicat generalul, mentionand si ca ”Al-Qaeda incearca, in ultima vreme, sa evite atentatele ce pot conduce la victime musulmane sau civile”, in timp ce ”Daesh actioneaza cu o violenta nejustificata, nediscriminand intre cei vizati de atentate”.

”Daesh e cel mai puternic brand creat de terorism”, a mai afirmat generalul Cozma, potrivit sursei citate. Vorbind despre ceea ce poate urma, conform aceleiasi surse, el a afirmat ca ”se trece, treptat, de la radicalizare islamica la islamizarea radicalizarii”, iar ”indiciile arata ca Daesh pregateste un atac de mari proportii, inedit”. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO