Dezvoltatorii și proprietarii de spații de birouri au început să le transforme în locuințe. Cum arată acestea

Ultima actualizare: 22-10-2021 21:35

Din cauza numărului mare de români care nu s-au vaccinat, dar și pentru că se vor introduce noi restricții, întoarcerea la serviciu a fost amânată. Tot mai mulți muncesc de acasă sau în sistem hibrid.

În consecință, dezvoltatorii și proprietarii de spații de birouri au început să le transforme în locuințe.

Unele apartamente din centrul Capitalei sunt doar câteva dintre cele apărute pe site-urile cu anunțuri imobiliare. Chiar dacă au în interior mobilă de birou, sunt închiriate că locuințe: apartamente cu două sau trei camere.

Andrei Marinescu, expert imobiliar: "Chiria pe care puteai s-o scoți pe metru pătrat ca birou era mult mai bună decât chiria pe care putea s-o scoată proprietarul dacă închiria apartamentul ca proprietar. Este probabil ca anumite firme n-au mai putut să plătească chiria, în multe contracte se specifică: dacă se întârzie cu plata, anumite dotări rămân în spațiile repsective."

Pe de altă parte, și spațiile de birouri care au rămas libere își găsesc altă întrebuințare. Această clădire urmează să se transforme într-un bloc cu apartamente.

Antoanela Comșa, consultant imobiliar: "Din fericire, pentru acest imobil, schimbarea nu este foarte dificilă, pentru că proitectantul când a gândit-o inițial a gândit-o ca o clădire de apartamante. Ar trebui să obținem autorizațiile de construire undeva la sfârșitul anului viitor și să finalizam lucrările undeva la finalul anului 2023. Pentru o aduce la nivelul unei clădiri de birouri din 2022 ar fi fost foarte mare raportată la chiria pe care am fi putut s-o încasăm pentru aceste spații."

La etajele 1, 2 și 3 se vor construi câte 3 apartamente, la etajul 4 , două, iar etajul 5 va fi atribuit unui singur apartament cu terasă. Cel mai probabil prețul pe metru pătrat va fi 3.500 de euro.

Nu este ușor ca o clădire de birouri să fie transformată în bloc, spun experții imobiliari. Cel mai simplu este ca acest lucru să se întâmple încă din faza de proiect, așa cum s-a întâmplat deja cu anumite clădiri din Capitală.

Andrei Marinescu, expert imobliliar: "Costurile nu sunt atât de ușor de suportat, fațadele sunt cu foarte multă sticlă, ceea ce înseamnă că se încing foarte rapid. Dacă facem compartimentare ușoare, dvs veți avea compartimentare de rigips între dvs și vecin. E posibil ca unele clădiri să suporte o astfel de conversie, altele nu."

Cu toate acestea, multe clădiri de birouri din Capitală sunt pustii. Piață de birouri a scăzut cu 36 la sută anul trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO