Dezlegarea la pește se apropie, iar românii au dat buzna în halele de profil. Care sunt prețurile
Unii cu 2-3 carași, alții cu un calcan uriaș și câteva fructe de mare. Cert este că niciun cumpărător nu a plecat, sâmbătă, cu mâna goală de la raioanele de pește.
Luni este dezlegare la borș, plachie, fileuri pane, salată de icre și pește afumat, iar mulți dintre cei care țin Postul Mare vor să se asigure că au ce pune pe masă chiar dacă au plătit 8 lei pe un kilogram de pește sau de 10 ori mai mult.
Într-o hală de pește din Capitală au ajuns zeci de tone de marfă. Din apele noastre, dar și ale altora.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pescar: "Vindem ce prindem. Suntem pescari la Marea Neagră și pe Lacul Sinoe".
Reporter: Ce ați adus?
Pescar: "Calcan de Marea Neagră, scrumbie... Asta e vulpea de mare, dacă vă înțeapă asta... nu e bine. Așa arată. E verișoară cu pisica de mare și surioară cu calcanul".
Vulpea de mare costă 30 de lei kilogramul, calcanul 90. Mai mult decât fructele de mare.
Vânzătoare de pește: "Ieri seara a venit marfa din Grecia. Midiile românești, somonul din Norvegia, restul din piață de la Salonic".
Reporter: Scorpiile le-ați văzut?
Cumpărător: "Da, dar nu iau, că nu...".
Reporter: Aveți deja?
Cumpărător: "Nu".
Scorpia de mare este printre peștii în vogă, alături de codul pitic și de anghilă. Costă între 30 și 45 de lei kilogramul.
Datele Institutului Național de Statistică arată că românii mănâncă, în medie, doar 730 de grame de pește pe lună. Dezlegările din post sunt totuși vârfuri de vânzări.
Cumpărătoare: "Am luat pește afumat, din care o să fac o salată. Și proaspăt, ca să fac o plachie".
Cele mai căutate specii sunt cele autohtone.
Vânzător de pește: "Scrumbie, șalău, caras, șalău, știucă și crap".
Reporter: Întreabă oamenii dacă e românesc?
Vânzător de pește: "Întreabă, da".
Reporter: I-ați băgat degetul în ochi?
Cumpărător: "Nu, nu, nu. E ochiul roșu și nu e bun".
De fapt, ochiul opac și branhiile maro sau lipicioase arată că peștele e vechi.
Cumpărătoare: "Vrem să fie mai viu puțin".
Reporter: O dată pe săptămână, de două ori... Cât de des mâncați pește?
Cumpărătoare: "Cam de trei ori pe lună".
Cei mai ieftini pești sunt hamsia -15 lei kilogramul, carasul mic - 10 lei și plătica - 8 lei un kilogram. Gustoși, dar cu multe oase... generația tânără are alte preferințe.
Copil: "Peștele meu favorit este somonul, îmi place la grill".
O doamnă de 95 de ani s-a limitat la 6 carași. Pentru ea și fiica de 72.
Bătrână: "Ce să facem, e scump, dar obiceiul trebuie să-l facem. I-am plătit pe rând, am luat patru și zic hai să mai iau doi".