Deversările de la Colibița. Amenzi de 120.000 de lei date de Apele Române

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 20 Martie 2019 13:20
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2019 13:14
Categorie: Stiri actuale

Administraţia Naţională ”Apele Române a aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei în urma controlului făcut la Acumularea Colibiţa, după ce au apărut informaţii că proprietarii unor imobile deversează apă menajeră în lac.

Pe durata controlului au fost descoperite mai multe conducte neconforme, acestea fiind dezafectate sau blindate.

”În urma acţiunii de control desfăşurată de reprezentanţii Biroului Corp de control al ANAR, împreună cu inspectori de gospodărire a apelor detaşaţi în regim de urgenţă din teritoriu, suntem în măsură să precizăm următoarele: în data de 07.03.2019 a fost identificată o conductă îngropată prin care o societate comercială evacua prin pompare ape uzate menajare din bazinul vidanjabil. Conducta a fost dezafectată de către inspectorii aflaţi la faţa locului şi fapta constatată a fost sancţionată contravenţional, conform Legii Apelor 107/1996, cu o amendă în valoare de 40.000 lei”, au transmis, miercuri, reprezentanţii ANAR, conform news.ro.

Potrivit acestora, la circa o sută de metri în amonte de societatea sancţionată s-a identificat o altă conductă, dar prin care nu se evacua apă la data controlului, inspectorii procedând la blindarea acesteia.

”Totodată, au mai fost inspectate 13 obiective aparţinând operatorilor economici care, la data controlului, nu desfăşurau activităţi, nefiind posibilă identificarea de evacuări de ape uzate în lacul de acumulare Colibiţa. Conductele la care s-a făcut referire într-un reportaj difuzat de un post TV au fost identificate, dar pe acestea nu existau scurgeri de apă. În urma verificării la faţa locului s-a constatat că acestea sunt conducte de drenaj realizate pentru consolidarea malului, iar operatorul economic care îşi desfăşoară activitatea în zonă are act de reglementare în acest sens”, a mai transmis ANAR.

În plus, Administraţia a transmis că, în data de 08.03.2019, o altă societate comercială a fost sancţionată contravenţional cu 80.000 de lei, pentru instalarea unei conducte fără act de reglementare.

”De asemenea, s-a dispus dezafectarea, în maximum 48 de ore, a conductei amplasate în cuveta lacului fără avizul de gospodărire a apelor şi prezentarea dovezii de îndeplinire a măsurii la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa Năsăud. Tot în data de 08.03.2019, verificându-se la pas malurile acumulării, au fost identificate 4 conducte prin care la data controlului nu se evacua apă. În urma verificării, s-a constatat că acestea aparţin unor case de vacanţă care la dată inspecţiei nu erau locuite. Conductele au fost blindate de inspectori. În cadrul acţiunii de verificare a malurilor acumulării Colibiţa nu au fost identificate garduri pe zona de protecţie a acesteia, operatorii economici inspectaţi fiind atentionaţi să menţină permanent limita impusă. Totodată, s-a realizat o filmare aeriană cu drona care confimă faptul că la data verificării nu existau şi alte conducte prin care să se evacueze ape uzate”, a mai transmis ANAR.

Sursa citată a precizat că, în perioada 2016-2018, au fost încheiate 71 de procese verbale de control în zonă şi s-au aplicat 6 amenzi contravenţionale în valoare de 180.000 de lei(trei operatori economici şi trei persoane fizice).

Oficialii ANAR anunţă că vor exista controale similare şi în arealul altor acumulări situate în zone cu potenţial turistic.

În 6 martie, directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, a dispus un control, în regim de urgenţă, la Acumularea Colibiţa, după ce au apărut informaţii că proprietarii unor imobile deversează apă menajeră în lac. Şi prefectul de Bistriţa a trimis Corpul de Control în zonă.

Un reportaj Ştirile Pro TV a arătat că lacul Colibiţa din Munţii Călimani este pe cale să devină o bombă ecologică. În zonă nu există canalizare, iar proprietarii de pensiuni au improvizat tuburi de scurgere şi dejecţiile se varsă direct în apă.

Acumularea Colibiţa este amplasată pe râul Bistriţa, este realizată printr-un baraj cu un volum total de cca. 100 milioane de metri cubi şi asigură resursa de apă pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, inclusiv a Municipiului Bistriţa, precum şi apărarea împotriva inundaţiilor a acestei zone.

 

Poluarea de la Colibița. Inspectorii, învinși de noroi și porțile închise
Poluarea de la Colibița. Inspectorii, învinși de noroi și porțile închise
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
O studentă, o profesoară, două finalsite fac spectacol la "Cântă acum cu mine"
Cântă acum cu mine, duminică de la 22:15, la PRO TV

06:10
CE SPUN ROMANII
1000 de editii Ce Spun Romanii. Iata cum a fost la emisiunea – petrecere

07:36
LA MARUTA
Nu e ursul Carpatin, este un personaj canin

03:34
LA MARUTA
Vali Bărbulescu a acceptat provocarea lui Cătălin Măruță
A fost o provocare ce a conținut viermi. Cine a câștigat

07:10
LA MARUTA
Ionuț Ciocia, alias "Brânzoi", povești din culisele serialului Las Fierbinți. "Pe la filmări ne strigăm cu ne nimerim!"
Ionuț Ciocia, Brânzoi din Las Fierbinți a acceptat invitația echipei La Măruță și a povestit despre cum va petrece sărbătorile pascale, dar și ce se mai întâmplă prin culisele serialului "Las Fierbinți".

10:38
LA MARUTA
COZONACUL DE AUR: Ediția de Paște - Mihaela Tudorache
Laptele bătut, ingredientul secret. Ce note au oferit jurații

19:40
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Claudia Pavel

06:29
LA MARUTA
Ioana Pricop, însărcinată în 4 luni și jumătate
A făcut senzație cu nunta sa prin 7 sate, iar acum este însărcinată

14:01
VORBESTE LUMEA
What's Up răspunde întrebărilor de pe Google
What's Up:"Am renunțat la facultate ca să fac muzică"

04:42
VORBESTE LUMEA
Campania Salvați copiii României, din 22 aprilie la PRO TV
Elena Lasconi:"Aproape jumătate din copiii României sunt în risc de sărăcie"

19:55
pod stoina
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit podul de la Stoina, rănind 4 muncitori
LOTO 6 din 49, 18 aprilie 2019. Care sunt numerele câștigătoare
Alegerea lui Danileț între Toader și Nicolicea
Bărbat, accidentat de o căruţă pe o trecere de pietoni din Cluj
Doi bărbați au defrișat o bucată de pădure. Cum au încercat să acopere ilegalitatea
Două picturi murale de o valoare inestimabilă, semnate de Sabin Bălaşa, scrijelite cu pixul de studenţii din Galaţi
stoina
Șefii muncitorilor răniți după prăbușirea podului la Stoina, cercetați de poliție
Reacția românilor după ce au apărut anunțuri cu cenușă de la Notre-Dame de vânzare
O elevă a liceului Lazăr a murit de meningită. Școala, închisă pentru dezinfecție
Iulius Filip, disident anticomunist și fost deținut politic, decorat de Iohannis
Noi dezvăluiri despre șoferul microbuzului lovit de tren. Ce au descoperit polițiștii
Condițiile în care pot fi folosite radarele pistol. Legea a fost aprobată de Senat