Piscina imparatului. Locuinta de lux veche de 2000 de ani, descoperita in Romania

Ultima actualizare: 04-11-2012 09:26

O constructie impresionanta care l-a adapostit candva chiar pe imparatul Traian a fost scoasa la lumina de arheologii din Prahova si va deveni muzeu.

Castrul roman este format din sase camere, extrem de luxoase la vremea lor. Locuinta comandantului e perfect conservata si acum, si spre surprinderea celor care au descoperit-o, avea incalzirea prin pardoseala si piscina.

Localnicii din Drajna stiau ca sub satul lor se ascunde un castru roman, dar arheologii nu au avut niciodata bani de ajuns ca sa-l dezgroape si sa-l studieze. In aceasta vara au redeschis santierul si au scos la lumina zilei locuinta centrala a castrului care i-a uimit de-a dreptul.

Pe dalele care formeaza pardoseala incaperilor inca se vad stampilele legiunilor romane de elita.

O piscina de mari dimensiuni, interioara, i-a lasat fara cuvinte pe arheologi, care au constatat ca este inca functionala. Mortarul folosit la lipirea dalelor bazinului a rezistat in mod mirculos. Nu lasa apa sa se scurga in pamant nici acum, dupa 2000 de ani.

Castrul a functionat doar 9 ani si a fost abandonat dupa moartea lui Traian. Doritorii l-ar putea vizita incepand de anul viitor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO