Descoperire importanta in Ardeal. Arheologii au gasit mai multe sarcofage romane langa Alba Iulia

Dată publicare: 13-03-2013 13:26
Dată actualizare: 16-03-2013 06:55


Descoperire importanta in Ardeal. Arheologii au ga...
Primele morminte romane din marmura de pe teritori...

Primele morminte romane din marmura de pe teritoriul vechii Dacii au fost dezgropate recent langa Alba Iulia.

Arheologii spun ca, dupa frumusetea acestora si bogatia ornamentelor, e posibil sa fi fost ingropate aici persoane de vaza din Imperiul Roman.

Intr-unul dintre morminte a fost gasit si un schelet, insa nu si bijuterii sau lucruri de valoare, care, cred specialistii, ar fi fost jefuite candva, poate chiar in antichitate.

"Aceste sarcofage romane au fost braconate in Antichitate si este posibil sa-i fi apartinut unui negustor foarte bogat sau unor notabili ai vremii", spune un arheolog.

Descoperirea a fost facuta la marginea orasului Alba Iulia, unde se faceau sapaturi pentru o lucrare si muncitorii au observat ca un excavator a lovit cu cupa un sarcofag. Zona a fost imediat izolata si transformata in santier arheologic.

"Pot sa va spun ca sunt singurele sarcofage romane din marmura din toata Dacia. Au o importanta deosebita pentru noi, mai ales ca aici in zona sa fi fost vreo asezare", mai spune arheologul.

Deocamdata, arheologii nu au putut sa scoata malul din cel de-al doilea sarcofag si nici nu au putut sa le urneasca din loc, din cauza solului inmuiat de ploaie.

Abia peste cateva zile obiectele de pret vor fi mutate pentru a putea fi studiate cu atentie. In aceeasi zona s-au mai gasit si alte vestigii: trei morminte din caramida, un cuptor si interiorul unei incaperi, care ii fac pe cercetatori sa se gandeasca la posibilitatea ca un nobil roman sa-si fi construit aici o resedinta impunatoare, in afara zonei unde se intindea orasul roman.

Dupa incheierea cercetarilor arheologice in aceasta zona, care pot dura luni de zile sau chiar ani, sarcofagele si celelalte vestigii vor fi expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Tags: descoperiri,


VIDEO PROTVPLUS.RO