Ministrul de Interne: „Se închid restaurantele și barurile”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au anunțat marți seară noi măsuri menite să încetinească răspândirea coronavirusului în România.

Declarațiile făcute la MAI:

Marcel Vela: 

-Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locațiilor

Citește și
coronavirus
Cum se poate răspândi COVID-19 în toată lumea. Cele 4 scenarii ale experților

-Este permisă organizarea de către aceste unități economice de comercializare a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în locație.

-Suspendarea tuturor activităților culturale, religioase, artistice, sportive, realizate în spații închise.

-Interzice organizarea oricărui eveniment care pesupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschis. Organizatorii evenimentelor ce presupun aprticipare a maximum 100 de persoane sunt obligați să asigure distanța de minimum 1 metru între participanți.

-Am decis cu privire la transportul de marfă ca toți conducătorii vehiculelor de transport marfă, cu capacitate mai mare de 3,5 tone, au obligația ca în punctele de trecere a frontierei să aibă asupra lor și să poarte mijloce de protecție, precum dezinfectant, mânuși, mască și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.

-Conducătorii care vin din zone galbene sau zone roșii sau care au tranzitat aceste zone, nu vor intra în izolare sau carantină dacă în momentul în care ajung în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomele infectării cu SARS-CoV-2.

-Ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale produse în România pentru beneficiari din afara teritoriului național nu fac obiectul restricțiilor la export.

-Se suspendă toate zborile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România timp de 14 zile. Măsura intră în vigoare de pe 18 martie, ora 18.00.

-Am prelungit suspendarea zborurilor din și spre Italia pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 23 martie. Ele erau deja suspendate până la această dată.

- Măsurile nu se aplică zborurilor de stat, umanitare sau de urgență.

-Nu suntem în situația în care să închidem orașe și să raționalizăm alimente.

-Planul se va aplica gradual.

-Fac un apel la românii din diaspora: nu esteun moment bun să veniți acasă. Veți intra direct în carantină sau izolare la domiciliu. Cine face declarații false va avea dosar penal.

Bogdan Despescu:

-Efectivele de poliție locală sprijină poliția națională la ordine publică.

-Sunt accentuate verificările privind respectarea izolării
Parchetul general și MAI au organizat activitatea administrativă pentru a asigura un răspuns operativ la orice formă de criminalitate.

-A fost întărită prezența în stradă a structurilor de ordine publică.
-Dispozitivul de polițiști de frontieră e suplimentat
-Serviciile de evidență a persoanelor sunt subordonate inspectoratelor de poliție.
-Au fost suspendate exercițiile și aplicațiile cu excepția celor cu caracter militar din poligoane.

Raed Arafat:

Am emis ieri și azi a avizat ministrul mai multe ordine care privesc următoarele aspecte.

-Măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, în sprijinul personal medical din spitale.

-De mâine, rezidenții la urgență, anestezie, vor întrerupe stagiile de practică și se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în turele a căror specialitate o urmează
Rezidenții la medicină internă și de familie se prezintă la DSP pentru repartizarea la servicii ambulanță, primiri urgențe, camere de gardă, în funcție de necesități.

-Rezidenții în alte centre decât cele de îndrumare se prezintă la responsabilii de rezidențiat din centrul în care se află

-Vor fi recrutați studenți, începând cu anul 4, pe bază de rezidențiat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă

-Au fost instalate 162 de corturi pentru triajul medical

 

 

 

 

 

 

 

Citește și...
Trump: „Pandemia ar putea dura până în iulie sau august”. Planul americanilor
Trump: „Pandemia ar putea dura până în iulie sau august”. Planul americanilor

Situaţia din Statele Unite ar putea ajunge la fel de gravă ca în Italia, avertizează specialiştii. Mai ales că, potrivit preşedintelui american Donald Trump, pandemia de coronavirus ar putea dura până în vară.

Cum se poate răspândi COVID-19 în toată lumea. Cele 4 scenarii ale experților
Cum se poate răspândi COVID-19 în toată lumea. Cele 4 scenarii ale experților

În doar două luni, noul virus s-a propagat exponenţial, iar în acest moment foarte multe state sunt în stare de urgenţă. Justificat, o lume întreagă se întreabă când se va termina coşmarul.

Recomandări
Povestea medicului Radu Lupescu, eroul bolnavilor din Franța. Munca lui a fost recunoscută de președintele Emmanuel Macron
Povestea medicului Radu Lupescu, eroul bolnavilor din Franța. Munca lui a fost recunoscută de președintele Emmanuel Macron

Alungat de mineri, când a înțeles că n-are timp de pierdut într-o Românie aflată în degringoladă după Revoluție, un medic român și-a clădit o carieră impresionantă în Franța.

Povestea lui Alexandru Tomescu, violonistul român care aduce muzica marilor clasici în munții Bucegi
Povestea lui Alexandru Tomescu, violonistul român care aduce muzica marilor clasici în munții Bucegi

Artistul trebuie să facă legătură între cer şi pământ. Acesta e crezul violonistului Alexandru Tomescu, iar pentru a-l duce la îndeplinire şi-a făcut o adevărată misiune din a-i apropia pe români de artă, cultură, de frumos.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum